• Csillagda 2 - jelenleg 150/1500 H-alfa naptávcsővel

  • 2015. április közepén készült el a második csillagdám. Szintén eltolható tetős, a meglévő garázsom tetejének egy részéből alakítottam ki.

  • 150/1500 naptávcső Stabi2 prototipus mechanikán
  • Jelenlegi konfiguráció: 150/1500 Diverse akromát (kanyar tubussal), Lunt 60 és Daystar Quark dupla sztekkelt etalonokkal, Lunt LSPC-1, ASI 174MM módosított kamera.

  • Volt ebben a csillagdámban már 250mm-es RC, 300mm-es newton távcső is. Anno elsősorban mélyeges célokra építettem, de idő közben elkészült 458mm tükörátmérőjű asztrográfom mellett kezdtem hanyagolni a használatát. A csillagda1 főműszere annyival jobbnak bizonyult, vagy jobban mondva célhoz fejlesztettnek, hogy egy idő után ezt a csillagdát nem is használtam már. A 150mm-es H-alfa naptávcsövemet használtam még sokszor, ez egy gurulós kocsin volt relatíve gyorsan bevethetően szerelve. Egy nap eszembe jutott, hogy ezt is fixen telepítve sokkal gyorsabban lenne behethető, talán azokon a napokon mikor nincs annyi időm szerelgetni a kiskocsis kivitelt, hamarabb tudnék mégis töredék idő alatt a Nap-al is foglalkozni. A 150mm-es akromát viszont nem fért volna el ebben a csillagdában, akkor döntöttem el, hogy két newton segédtükör segítségével a méretét csökkentendő, knyar-kivitelre átépítem.

  • 150/1500 naptávcső kanyar tubusban
  • így már nagyon kényelmesen elfér az egyébként sem rövid tubus. A tubus hosszához - a képen talán jól látszik - még komoly hosszt jelentett ezelőtt az átépítés előtt a H-alfa toldat is. A tubus belső oldalai fekete velúr borítást kaptak, elég jelentős volt az alap csőben véleményem szerint a tükröződés, a szórt fény. Főleg egy ERF szűrős naptávcső esetén ezt mégnkább fontosnak tartom. A tubus teljesen zárt maradt, a két fordító tükör átvezetésénél egy matt fekete műanyag lapokból álló szerkezet van. A H-alfa toldat oldalán egy fix árnyékoló műanyag lemez van, a kamera és a toldat ne melegedjen fel a Nap közvetlen fényétől.

  • A naptávcső - ahogyan azt vártam is - pillanatok alatt bevethető, csak az ERF szűrőt kell feltenem rá, illetve a PC-t kell csatlakoztatni. Maga a kanyar tubus megoldásnak is örülök hogy az eredeti elképzelés szerint jól működik, a beállítást a belső tükörtartók nagyon szilárdan megtartják, semmi gond nincs velük hosszú idő óta.

  • Csukott tetővel
Vissza