• Objektíves szett - Quadokli

  • 4db párhuzamosan szerelt objektívvel
  • SkyWatcher AZ-EQ 5 mechanika, 4db Sigma 150mm EX DG APO objektív, 2db Canon EOS100D (átalakított, FS), 2db Canon EOS600D (monokróm, átalakított, FS), 9x50 vezető, Mgen, objektív fűtések, expóvezérlő

  • Volt ennek a jelenlegi összeállításnak igen sok megelőző fázisa. Természetesen az alap dologgal kezdődött, tegyünk fel egy követő mechanikára egy objektíves gépet, és fotózzuk az éjszakai eget nagyobb látómezőben. Talán ha egy képsorozatot csináltam így... Jött az ötlet, láttam, hogy a mély felvételekhez városi körülményekkel bizony sokkal több expóra lesz szükség. Két ugyanolyan objektívet szereltem fel sínre, mindkettőre egy-egy Canon 100D kamera került. érezhetően jobb lett a végeredmény. A régi 3db párhuzamos 300-as asztrográf-os, trinoklis időkből megmaradt monová kapart szenzorú Canon 600D-ket is gondoltam ráépítem erre a platformra. El kívántam így érni, hogy egyazon idő alatt akár keseknysávos adalék képek is készüljenek, avagy a két színes gép mellé a mono gépek jobb felbontását kihasználva, L-RGB technikával készült fotókkal tudjak dolgozni.

    A koncepció beváltotta a várt eredményeket, a galériában sok nagylátómezős felvétel látható. Van ezek között HaOIIIRGB hamisszínes felvétel, de az L-RGB technika is hozta az elvárt előnyöket, eredményeket.

  • A gépek felőli oldal
  • Középen felül jól látszik a 9x50-es távcsőre szerelt vezetőkamera. A gépeket egyszerre vezérli egy Arduino mikrokontroller alapú leválasztón keresztül az Mgen, így megoldott a felvételek közötti bolygatás is. A gépekben klipszűrőket használok. Az éppen behelyezett szűrő fajtájához, áteresztéséhez mérten változtatom adott expóidő mellett az objektívek fényerejét.

  • Az elért kb. 6x9 fokos látómező nagyon szép, nagy struktúrájú morfológiák megörökítésére alkalmas. Városi égről használom ezt a szettet is, a legjobb, legsötétebb éjszakákon érdemes bevetni, azért a fényszennyezés elég csúnya és markáns nyomokat hagy ekkora látómezős mélyég felvételeken. Amit a legjobban szeretek benne, felállítást követően teljesen gondtalan szett, az objektívek fókusza nem mászik el, az aktív fűtések miatt nem párásodik le. Tulajdonképpen az ésjzakai fotózás alatt szinte nem is igényel semmi ellenőrzést, stabilan működik minden eleme.

Vissza