• Csillagda 2 - jelenleg 150/1500 H-alfa naptávcsővel

  • 2015. április közepén készült el a második csillagdám. Szintén eltolható tetős, a meglévő garázsom tetejének egy részéből alakítottam ki. Elsősorban egy második mélyeges, nagyobb távcsöves észlelőhelyként használtam, később vált csak a naptvácső állandó felállítási helyévé. 

  • 150/1500 naptávcső Stabi Proto 2 mechanikán
  • Jelenlegi konfiguráció: 150/1500 Diverse akromát (dupla síktükörrel összehajtott fényúttal), Lunt60-Daystar Quark dupla sztekkelt etalon, Quark blokkszűrő, Lunt LSPC-1 hullámhossz hangolás, Daystar D-line Quark, ASI174MM módosított kamera. 

  • Volt ebben a csillagdámban már 250mm-es RC, 300mm-es newton távcső is. Anno elsősorban mélyeges célokra építettem, de idő közben elkészült 458mm tükörátmérőjű asztrográfom mellett kezdtem hanyagolni a használatát. A csillagda1 főműszere annyival jobbnak bizonyult, vagy jobban mondva célhoz fejlesztettnek, hogy egy idő után ezt a csillagdát nem is használtam már. A 150mm-es H-alfa naptávcsövemet használtam még sokszor, ez egy gurulós kocsin volt relatíve gyorsan bevethetően szerelve. Egy nap eszembe jutott, hogy ezt is fixen telepítve sokkal gyorsabban lenne behethető, talán azokon a napokon mikor nincs annyi időm szerelgetni a kiskocsis kivitelt, hamarabb tudnék mégis töredék idő alatt a Nap-al is foglalkozni. A 150mm-es akromát viszont nem fért volna el ebben a csillagdában, akkor döntöttem el, hogy két newton segédtükör segítségével a méretét csökkentendő, knyar-kivitelre átépítem.

  • 150mm-es kanyartávcső...
  • így már kényelmesen elfér az egyébként sem rövid tubus. A tubus hosszához - a képen talán jól látszik - még komoly hosszt jelentett ezelőtt az átépítés előtt a H-alfa toldat is. A tubus belső oldalai fekete velúr borítást kaptak, elég jelentős volt az alap csőben véleményem szerint a tükröződés, így blendék nélkül. A tubus teljesen zárt maradt, a két fordító tükör átvezetésénél egy matt fekete műanyag lapokból álló szerkezet van. A H-alfa toldat oldalán egy fix árnyékoló műanyag lemez van, a kamera és a Quark ne melegedjen fel közvetlen napfénytől. 

  • A naptávcső -a hogyan azt vártam is - pillanatok alatt bevethető, csak az ERF szűrőt kell feltennem rá, illetve PC-t és tunert kell csatlakoztatni. Maga a kanyar tubus megoldásnak is örülök hogy az eredeti elképzelés szerint jól működik, a beállítást a belső, saját gyártmányú tükörtartók szilárdan megtartják, semmi gond nincs velük hosszú idők óta. 

  • 150-es refraktor Daystar Quark D-vonal szűrővel
  • Van az a szerelés, mikor az összehajtott fényútban lévő két síktükör mellé bekerül még egy. Így tűnt legegyszerűbbnek a fókuszsík elérése a Daystar D-vonalra hangolt szűrőjével. Eddigi tesztek és felvételek alapján hasonló részletességet és képminőséget vártam ettől mint kontinuum szűrőkkel, de úgy tűnik egyelőre, ez nincs meg. Lehet persze csak a szűrő hangolásán kell változtatni, de ez még később. 

Vissza