• Polaris - C2014 Q2

 • 2015. május 28.
 • Polaris (fényes csillag középen), C2014 Q2 (kisképben, illetve zöldesen a Polaris mellett), IFN
  Ursa Minor
  Optika:Sigma 150 EX DG f2.8(f4.0)
  Kamera:Canon EOS 100D (FS)
  Szűrők:Hutech IDAS klip
  Expóidő:8 óra
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ-5, 9x50 vezető, Mgen
  Készült:2015-05-28
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A képen középen a Polaris, kisképben az üstökös magjára illesztve a C2014 Q2 látható. A C2014 Q2 fényessége 12,7 magnitudó volt ekkor, távolsága 341,5 millió km.

 • Nagyon meglepett a sztekkelt kép kihúzásakor, hogy a Polaris körül lévő porködök (nagyrészt az IFN részei) halványan, de látszanak. Abszolút nem számítottam rá, nem is volt cél ezek megörökítése, nem gondoltam hogy városi égről, lebukó, de mégiscsak holdfény mellett ezeket el lehet csípni. Viszont mikor megláttam, a fotó kidolgozásának iránya már ‘megpecsételődött’, hajrá sötét ködök! Hála a 150mm fókusz adta ‘asztrofotós értelemben’ rosszabb pixelfelbontásnak, ezáltal a jó SNR-nek, ezek a ködök kihúzhatóak. Nem beszélve a Hutech fényszenny szűrőjéről, objektívhez kötelező darab városból fotózva. Ez a felvétel egyben fel is bátorított a dupla objektíves összeállítás létjogosultságával kapcsolatban, régebben sikeresen fotóztam az IFN M81 körüli részét, most itt a Polaris régió… Annak idején mikor összeraktam, épp erre szántam, hátha lehet vele elérni azokat a halvány de nagy kiterjedésű porködöket, amik már nem ideálisak a klasszikus értelemben vett asztrofotós távcsöveinknek. Közel annyi ilyen köd lehet fotótéma, mint amennyi fotótéma lehet a klasszikus távcsöveknek, szóval majdnem végtelen…
  Az IFN (inegrált fluxus köd) a galaxisunkat, a Tejutat körülölelő porsáv, a képen a porsávot csak azért látjuk, mivel saját galaxisunk fényét tükrözi vissza valamelyest.

Vissza