• NGC 5905

 • 2015. június 10.
 • NGC 5905
  Draco
  Látszó méret:4.0x2.6 ívperc
  Optika:250/2000 GSO RC
  Kamera:Moravian G2-3200 mono CCD
  Szűrők:Baader RGB, Hutech IDAS
  Expóidő:4,17 óra
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ6, Lodestar X2, Oag, Atik EFW-2
  Készült:2015-06-10
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Az NGC 5905 galaxist (típusa: HII – törpe csillagontó galaxis) webes képek tanulsága szerint szinte kivétel nélkül a mellette lévő NGC 5908, éléról látszó galaxissal együtt fotózzák. én is láttam Skysafari programban ezt párost, amikor a fotócélpontot kerestem adott égterületen. Jól elférnek éppen a látómezőmben. Csak hogy az NGC5908 küllemének nem néztem utána, ezért egy kissé odébb lőttem.

  L: 18x600s 1x
  RGB: 7-7x200s 2x

 • Láttam a monitoron az NGC 5905 mellett egy kis galaxist, de mint kiderült ez nem az NGC 5908 volt. így a képre az MCG+09-25-037 azonosítójú, 15 magnitudós galaxissal kerültek párban. Az NGC 5905 fényessége 13,6 magnitudó, látszó mérete a fotómon 4,2’x 3,3′. Az IDAS luminance képek sztekkelése után kissé túlzóan is magával ragadott az elnyúlt karjainak "megmutatási kényszere", így ennek mentén került feldolgozásra a kép. A kinyúló karokban látható halmazok és csillagkeletkezési régiók (legalábbis gondolom azok, színük és kiugró fényességük alapján) mellett a galaxis köztes felületéről igen kevés fényt tudtam elcsípni. Utólag már látom, hogy hosszabb, 900-1200s-es luminance képeket kellett volna inkább készítenem, még ha kevesebb kockából is kellett volna megcsinálni a késznek mondott képet. Jobb lett volna, de nem gondoltam, hogy a karok közötti halvány részek lesznek majd a kidolgozás cél területei. A távcső alatt webes képeken nem ilyen arca jött ki az első találatok között.

  Számomra érdekes volt a galaxis már a feldolgozás első lépcsőjében azért is, mivel a nyersképeken közel sem látszott a teljes galaxis felület. Hasonlónak képzeltem el a galaxis látványát a többet fotózott NGC 3718 [Ursa Major] galaxishoz képest. Ezt már jól ismertem én is saját fotóimról, két alkalommal, kétféle technikával már megörökítettem. Egy határozottan fényes mag, távolra elnyúlt karokkal. Amikor a luminance sztekkelt képeket megláttam, akkor gyorsan elfelejtettem az NGC 3718-as hasonlóságot. Sejlettek az NGC 5905 külső határai, már a kinyúló karok nem is annyira domináltak, előkerült a teljes korong látványa. A feldolgozás végén néztem csak meg – lehet hogy rossz szokás szerint – más webes képeket, ekkor láttam meg, hogy a digitális vakargatás rendesen kiszínezte ezt a halvány, karok között elterülő területet. Jól meghúzva az RGB anyagot, tulajdonképpen látszik ez a kékes színe ott is, de ez annyira halvány fényesség, hogy nagy valószínűséggel kissé tévedtem a feldolgozással, azaz jobban mondva "megvicceltek" az algoritmusok. értem ez alatt azt, hogy nem egy szelektív belepiszkálás vitte el a színeket, hanem a színzaj játéka inkább. Nagyon zajos volt a korong, luminancia és krominancia zajszűrés után viszont ezt az amúgy elfogadható színt kaptam, a kép többi elemével együtt ennek növeltem később a szaturációját. Nem magyarázkodásképpen írtam ezt le, én úgy fogom fel, hogy egy ilyen összetett galaxisban nézve az én felbontásomon, a csatornák felbontásain nekem ez jött ki. Webes képeken, ahol megvannak ezek a halvány korong részek is, általában hosszabb expóidővel, és sokkal nagyobb távcsövekkel, fókusszal készítették az igazi mély képeket. Ott természetesen a luminancia csatornák részletessége mellett a színek is határozottabban, részletesebben kerültek elő. Azokon a karok közötti halvány részek inkább "sárgásabbak. Az én képemen a kapott szín afféle felületi átlag, színzajból, és valós fotonokból. Ez van, ez ilyen lett. Kissé morcos voltam egyébként is a sztekkelt képek láttán, nem tudom mi volt ennyire rossz a készítés estéjén, a vezetésem e, a légköri nyugodtásg e, avagy mindkettő. Az RC kétméteres fókuszán azért nem megszokott ennyire a csillagok felfúvódása. Izgalmas lenne belepillantani saját anyagomból az NGC 5905 galaxis belső részleteibe, ilyen képeken ki szoktam egy-két fényesebb részletet kisképben emelni. Itt is elkezdtem, de a dekonvolúció segítségével sem jutottam valós PSF minták alapján sokkal több részlethez, ebben az alapanyagban sajnos ennyi volt. Nagyobb méretben ezt az elkent anyagot nincs is értelme erőltetni. Zárójelben jegyzem meg, de ennek ellenére nekem nagyon tetszik ez a morfológia, volt a feldolgozás során kellő mennyiségű meglepetésem, nagyon élveztem különféle Pixinsight-os trükkökkel az egyre "mélyebbre ásást".

Vissza