• Draco Dwarf Galaxy

 • 2015. június 12.
 • Draco törpegalaxis
  Draco
  Látszó méret:37.1x29x5 ívperc
  Távolság:260.000 fényév
  Optika:300/1200 Orion optics asztrográf
  Kamera:StarLight Xpress SX-814 mono CCD
  Szűrők:Baader LRGB
  Expóidő:4,1 óra
  Egyéb eszközök:Fornax100, StarLight Lodestar X2, ASA 0,73x korrektor, Atik EFW-2
  Készült:2015-06-12
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • (Teljes méretben javaslom megnyitni)
  Régi honlapomon a sorra következő képekhez csináltam beharangozót. Ez a szöveg volt ott olvasható, meghagytam, mivel érdekes a Draco törpe története:

  "Mielőtt a kedves olvasó nagyon elkezdené mereszteni a szemét, már most szólok, ne keresse a galaxist. Nem csak azért nem, mert a skiccképen még nem látszik, én úgy gondolom a teljes anyag feldolgozása után sem fog látszani. Fogalmam sincs hogy mi fog kisülni ebből az alapnyagból. Abban biztos vagyok, hogy galaxis alaknak, morfológiának a halvány nyomait sem kell várnom. Ha jól emlékszem, talán három évvel ezelőtt láttam meg egy térképen a Draco Dwarf galaxist. Nagyon tetszett a mérete, nem volt nehéz elképzelni, milyen szép is lesz majd ez a nagy látszó átmérőjű galaxis egy fotón. Már akkor gyanús volt, hogy webes képek között nem igazán találtam róla semmi értékelhetőt. Mit nekem ez probléma, annál izgalmasabb, ráfodítottam anno az RC-t a Canon 1000D-vel, és indítottam egy expót. Nem emlékszem pontosan, gondolom 1 perces lehetett. A képen: semmi. Indítottam rá egy 10 perces expót (még most is megvan), gondoltam jajj de jó lesz ez, micsoda halványság, de jó lesz meglátni. Elvégre nem is nagyon fotózzák. A 10 perces képen: semmi… Mint amikor a kiskutya vakog a tripla akkora társának, az meg ráhördül egy mélyet, kb úgy vonultam el én akkor erről az objektumról…"

 • A "következő kép" linken már nem ez a törpegalaxis van, de a fenti gondolataimat nem gondoltam törölni. Legyen az itt ezen kép alatt. Ugyanis amióta csak a térképszoftveren anno megláttam ezt a törpegalaxist, azóta forog a fejemben, mi is ez akkor egyáltalán? Csak jó lenne egyszer rendesen lefotózni, nem igaz hogy nem lehet… No, és majd most a 300-as f3-as szörnyeteggel! A kép tanulsága szerint nem is csalódtam, lefotózva a Draco Törpe. Csak éppen nem a megszokott, nem a fejünkbe égett galaxis morfológiával. Méretét tekintve a képet úgy kell nézni, a Draco törpe erről a látómezőről még le is lóg!

  A Draco Dwarf a Lokális galaxiscsoport tagja, saját galaxisunk kísérője. Szferoidális galaxis, idézet a wikipédiáról:

  " A törpe szferoidális galaxisok (jelük: dSph) törpe elliptikus galaxisok, melyek tipikusan nagyobb galaxisok körül keringenek. Bár az elliptikus galaxisokhoz hasonlítanak, eredetileg törpe spirál- és szabálytalan galaxisokból keletkeztek. Ezen galaxisok ma nagyon alacsony felületi fényességűek, gázanyagot nem tartalmaznak, viszont a sötét anyag aránya meglehetősen magas bennük. Alacsony felületi fényességük miatt ilyen galaxisokat csak legközelebbi környezetünkből ismerünk, a Tejútrendszer és az Androméda-köd körül fedeztek fel kilenc ilyen galaxist, bár valószínűleg a Világegyetem leggyakoribb galaxisai. Legismertebb képviselőjük a Leo I (UGC 5470).

  A nagyobb galaxisok a keringés közben nagyon hamar, talán már az első közeli elhaladásokkor elszippantották a kis galaxisok gázanyagát és csillagait, csak a sötét anyagot hagyva hátra, így ezekben a galaxisokban a csillagkeletkezés nagyon korán leállt. "

  Most tegye fel a kezét, akinek a fejében az idézet olvasása után nem további kérdőjelek vannak… Amikor az első fotós kísérletem hamar dugába dőlt, elkezdtem weben olvasni ezekről a törpékről. Minél több anyagot "lapoztam át", annál több kérdőjel halmozódott fel.

  Molnár Péter 2007-es írása tetszett a legjobban (csillagaszat.hu). Idéz egy 2007-es Nature cikket, melyben bemutatják a szerzők, egy számítógéppel modellezett kölcsönhatás eredményeit. Tejútrendszerünkéhez hasonló méretű, és egy közeli törpe galaxis táncát, mely magyarázatot ad a modellen keresztül a törpék múltjára, jelenére, és jövőjére.

  Magam részéről ezekre a törpe galaxisokra úgy tekintek, mint a Naprendszer vándoraira, az üstökösökre, csak itt ez a fajta "vendégség" sok nagyságrenddel nagyobb térben, nagyobb objektumok között zajlik. Izgalmas! Ha már néztünk a képpel közelre, nézzünk a távolba is. Bejelöltem pár igen távoli PGC galaxist is a képen.

Vissza