• Hattyú csillagkép részlet - Sadr vidék

 • 2015. június 12.
 • Sadr körüli hidrogén és porködök
  Optika:Sigma EX DG 150 f2.8 (f4.0)
  Kamera:Canon EOS 100D (FS)
  Szűrők:Hutech IDAS klip
  Expóidő:3,6 óra
  Egyéb eszközök:SkyWatcher eq3 goto, 9x50 vezető, Mgen
  Készült:2015-06-12 2015-06-13
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Jóideje "ülök" már ezen a képen. Egyrészt a feldolgozás közben úgymond ráuntam erre a képre, másrészt távcsőparkomat is fejlesztettem az utóbbi hónapokban. Volt a képből pár verzióm még december hónapban, de egyik sem tetszett.

 • Január vége felé – ha jól emlékszem – előszedtem még egy újabb próbára, de annak az eredménynek is volt baja. Most sem tetszik annyira, de ezt most "át kell ugorni" :). Jönnek az érdekesebb nyersanyagok… A kép két paneles mozaik. Két egymás utáni nap éjszakáján készült, a nyersanyagok alapján sajnos a két nap igen eltérő ege alatt. A mozaikolás még csak-csak sikerült, de szerintem nem pari egymással a két panel. A két panel expószáma sem egyforma, az egyik 60, a másik csak 48db kép. De a jel/zaj képlete alapján ez már közel hasonló eredményben. Nem találtam a mozaikon értelmes fehéregyensúlyt, ez zavar a leginkább, de kárpótol érte a nagy halom, egyenként is érdekes objektum. Hemzseg a kép fényesebb emissziós és refleksziós ködöktől, sok halmaz látható rajta, és nem mellékesen szép nagy morfológiát rajzol a poros galaxis részlet.

  A kép első, és egyben utolsó abból az időből, mikor még a két 100D párban ült a mechanikán. A két gépben IDAS szűrővel próbáltam ellensúlyozni a városi fényszennyet, efféle nagyobb látómezőnél ez szinte már kötelező, ha nem akarunk eltűntethetetlen grádienseket gyűjteni.

Vissza