• NGC 1499 - Kalifornia köd

 • 2016. november 03.
 • NGC 1499
  Perseus
  Látszó méret:145x40 ívperc
  Távolság:1800 fényév
  Optika:4 db párhuzamos Sigma EX 150mm/f2.9 (f4.0)
  Kamera:Canon EOS 100D (FS), Canon EOS 600D (FS, mono)
  Szűrők:Astronomik Ha klip
  Expóidő:4,7 óra
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ-5, Mgen, 9x50 vezető
  Készült:2016-11-03
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • 35x2x8 perc

 • A Kalifornia köd 1800 fényév távolságra van tőlünk. Látszó mérete katalógus alapján 145×40 szögperc. November elején adódott pár holdfény mentes, tiszta éjszaka. Furcsa ez egy kicsit ebben az időszakban, az elmúlt pár évben nem ehhez szoktunk mi fotósok. általában ezen időszak a reggeli ködök korszaka, idén eddig nem így fest az időjárás. A tiszta éjszaka sorozat kezdetén gondoltam, hogy a quadokli szettet felokosítom tejútbéli hidrogén ködök fotózására, a két mono600D gépbe H-alfa szűrőket tettem. Egy Astronomik klipszűrőn volt itthon, egy másikat pedig kreáltam gyorsan. Polcon volt, aktuálisan kihasználatlanul egy 36mm-es keret nélküli Baader H-alfa szűrő. Akadt régről MC üveges Canon klipszűrőm, így abból kiszedve az eredeti üveget, csak bele kellett aplikálni a 36mm-es korongot. Természetesenbár hasonló a két üveg mérete, a szabvány 36mm-nél 1mm-el kisebb az Astronomik klipszűrők üvege, így a tartó tetejére a széleken át ráragasztottam a Baader üveget. Ha majd egyszer eredeti formájában fog kelleni újra a 36mm-es szűrő, így kis fájdalommal, de visszaalakítható lesz.

  A dupla mono gépekkel, és a 150mm-es fókusszal felvértezett erőmű már csak a bevetésre várt. Előtte 4 percekkel használtam IDAS és L szűrőkkel, ezt blikkre felemelten 8-ra, és indulhattak is az expók. Az észlelő időt inkább a 458-as newton körüli dolgok tették ki, így ez a relatíve "igénytelenebb" konfig a kellően pontos beállítás után jól elkattogott egyedül. éjszakánként két-két témát szántam ezzel fotózni. A második éjszaka a Kalifornia köd felé céloztam, soha nem fotozótam még ezelőtt ezt az emissziós ködödt, gondoltam mivel, ha nem ezzel a felturbózott Ha konfiggal. A kidolgozás során a H-alfa szűrős felvétel annyira megtetszett, hogy gondoltam külön képet csinálok belőle. Lesz majd RGB és HaRGB változat is, azokhoz a Quadokli másik két színes gépe már betermelte az RGB anyagot.

  A fényes részekben, a köd belsejében nem sok részlet látszik a nagy képen. Ezeket HDR technikával lehetne előcsalni, de nem akartam a fő képet elroncsolni ezzel, maradjanak az eredeti intenzitások. A jobb oldali kép részletben eredeti méretben látható a köd egy fényes része, külön kidolgozva az objektív adta részletességig.

Vissza