• AR12546 és egy szép protuberancia

 • 2016. május 21.
 • Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI 174 MM
  Szűrők:Lunt 60 Pt, Baader Solar continuum
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ-6, Scopium Herschel prizma, Powermate 5x
  Készült:2016-05-21 8:45-9:10 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A felső kép vizuális tartományban mutatja ezt a szép napfoltot, az alsó két kép H-alfa tartományban készült. A Herschell prizma – Solar continuum szűrő páros jobban tűri a nagyítást, így azokat 5x powermate-el, 7500mm fókusztávon készítettem, a H-alfa etalonnal készült képeket 3000mm-en.

 • A 150-es refraktor mindkét tartományban fantasztikus vizuális képet mutatott. Ebben a foltban, a készítés időpontjában voltak halvány belső fátylak, óvatos feldolgozás mellett a folt közepe nem marad fekete. Mindkét tartományban jól látszik, hogy a folt közepén is "fortyog" azért a hidrogén-kazán.

  Pár napja keringenek szép fotók erről a napfoltról, mivel mai nap egyik legjobb pozícióban volt (a korong felénk eső közepe táján), így én a saját észlelésemet ma délelőttre időzítettem. Napfóliás 9×50-es keresőben is szépen látszik. A H-alfa konfiguráció leszerelése előtt, és a fő téma gyors fotózása után általában "levadászom" a korong peremét is, hátha akad egy-egy szép, nagyobb protuberancia, most sikerült egyet ilyet elcsípni. Nem kifejezetten szálkásak az erővonalak, de olyan protuberancia egyébként is – tapasztalatom szerint – eléggé ritka. Sebaj, így is szép morfológiája van ennek a protuberanciának.

Vissza