• AR 12553

 • 2016. június 17.
 • Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI 174 MM
  Szűrők:Baader Solar continuum
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ-6, Lacerta Herschel prizma
  Készült:2016-07-17 12:27 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Pénteken a munkából hazaérve végre elérkezett az idő, hogy ezt a nagyobb foltot fotózni tudjam. Egész héten fentem már rá a fogam, de mire hazaértem vagy felhős volt az ég, vagy éppen más programok jöttek. Ezen a napon sajnos uralta az eget egyfajta vastag felső légköri por, nagyon jól látszott műholdképen is. Dél-délnyugat felől hömpölygött végig egy vastag porpamacs az Alföldön, miért is ne, valahol a közepében ültem Kiskunfélegyházán. Gyorsan kigurítottam a refraktort, érkeztek a felhők is, láttam, hogy nem sok idő van szöszmögni. Pár másodperc alatt megismerkedtem az új Lacerta herschell prizmámmal is, amíg kiértem vele, és a kihuzatba tettem, gyorsan barátságot is kötöttünk.

 • Az első élőképen furcsa volt a látott kép, eléggé mosott, kontraszttalan folt fogadott. Sebaj, gondoltam ez biztosan a por és a szép szürke ég miatt van, igaz ennyire ramaty minőséget még nem láttam nyerseken, de majd lesz belőle valami. Már azon is törtem a fejem, hogy ha ilyen vacak az ég minősége, akkor lehet az 5x barlow helyett majd 2x-el fotózom. Elkészült az első 20ezer frame-es sorozat, épp jókor, egy nagyobb vastag felhő érkezett a Nap elé. Ekkor be is ugrott miért ilyen kontraszttalan a kép, a Solar Continuum szűrő sajnos nem a kamera előtt, hanem még a szekrényben van… A felhők miatt akadt egy szabad negyed órám, hogy komótosan megkeressem, felcsavarjam a kamerára. Elhúzott a felhőbarátom, követte egy másik a távolban, de a kettő között végre a "szokott" minőségben sikerült az igazi 20ezer kockát felvenni.

  A Lacerta herschell prizmában van egy beépített polárszűrő, mely kb. 40%-ot vesz le a fényből. Sejtettem már az elején, hogy ezt ki kellett volna venni az 5x powermate-es nyújtáshoz, de nem akartam azzal tölteni az időt. Kellett volna sajnos, mivel így 14,38 ms-es expóidő ugyan megvolt, de mindez nem alacsony gain-el, hanem 257-el adott jó hisztogramot. A régi prizmával ez ment volna még alacsonyabb expóidővel, és ennek tizede gain-el. Tanulság, ki kell szedjem majd a gyári szűrőt a Lacerta-ból. Mivel amagsabb gain miatt itt zajosabb az alapanyag, így nem a szokásos 300 kockát használtam fel, hanem ezt ellensúlyozandó, 1200-at. Biztosan jobb lenne az eredmény a szokásos metódussal, de majd legközelebb. Lehet, hogy talán ma, legalább lesz ilyen összehasonlításom, tapasztalatom is.

Vissza