• NGC 2264 és környéke

 • 2016. november 03.
 • A kép készítésének éjszakáján a fő téma mellett keresgéltem érdekes H-alfa területeket SkySafari-n. A négy objektíves szett két mono Canon kamerája elé Ha szűrő volt töltve, csak ezért is a választás. Tulajdonképpen nem is igazán az NGC 2264 (Kúp-köd és környéke) volt a cél, SkySafari-n H-alfa Tejút térképen a nagyobb struktúra tűnt fel ezen a részen. A szett látómezeje 6.5x9 fok, így gondoltam a háttérből ha előkerülnek még halvány hidrogén felhők, érdekes struktúrák lesznek. Készültek a négy párhuzamos objektívvel RGB színes képek L szűrővel, és H-alfa szűrős képek.

 • NGC 2264 és környéke
  Monoceros
  Távolság:2600 fényév
  Optika:4db párhuzamos Sigma 150 EX DG f2.8
  Kamera:Canon 100D (FS)
  Szűrők:Astronomik L klip
  Expóidő:2x 26x8perc (f5.6)
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ-5, 9x50 vezető, Mgen
  Készült:2016-11-03
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Ebből a képből dolgoztam ki nem olyan régen egy szép refleksziós területet, az IC 2169-et - LINK - . Ez az RGB kép is eléggé zsúfolt, ami az objektumokat illeti, minden felé a komplexum kiterjedt hidrogén emissziója látszik. A képen a Karácsonyfa halmazon kívül jól látható még az NGC 2261 (Hubble változó köd), a kép közepétől kissé fel jobbra, elnyúlt kis ködösség. Ez a kép csak a két Canon 100D átalakított fényképezőből, L szűrővel készült anyagból készült.

 • Az előző látómezőn az NGC 2264 és környéke, H-alfa szűrős kép
  Kamera:Canon EOS 600D (mono, FS)
  Szűrők:Astronomik Ha klip, Baader Ha
  Expóidő:2x 26x8 perc (f4.0)
 • A képen a lényeg a hidrogén morfológia, hogy jobban látszódjon, leszedtem a csillagmezőt. Lehetne a kép zajtalanabb, simább, de direkt hagytam meg ilyen fényes háttérre és zajosra, ne vesszen el egyetlen gázcsomó sem.

 • HaRGB hamisszínes kompozit kép
 • Ha már készültek különféle szűrős képek, miért ne gyúrnánk össze egy képbe. Az alap RGB képet egészítettem ki a teljes H-alfa szűrős mono képpel, azokkal az emissziós képi információkkal. A csillagmező és a refleksziók ugyan az RGB képről jönnek, de teljesen nem igazán lehet meghagyni az eredeti luminozitásukat, ezért ezen a képen ezek színei nem pontosan a valóságot tükrözik. Ennyi baj legyen, ezért is írtam fent, hamisszínes kompozit kép.

 • Igazság szerint ez az anyag volt gépen a következő feldolgozandó képként beállítva, de eléggé nehezen fejeztem be. Egyrészt azért, mert valahogy nem a kedvenc témáim az efféle vörös ködök, másrészt elég sokat kell digitálisan utómunkázni ahhoz, hogy kinézzen valahogy. Ettől függetlenül végül is tetszenek az eredmények, leginkább a csillagtalan monokróm H-alfa kép. Ezekkel az optikákkal felbontásra nem igazán lehet fotózni, de azért furcsálltam - pozitívan értve - a Hubble köd megjelenését, illetve ezen a nagy látómezőn tetszik az emissziós kavalkád.

Vissza