• Nap - 2017. május 20.

 • 2017. május 20.
 • Napunkon mostanság már jóideje nincsenek nagy napfoltok. A készítés időpontjában három kis folt volt látható, mivel nem sok időm volt az észlelésre, ezért elsőre a H-alfa toldatot raktam a refraktorra. Célom volt egyben az is, hogy bármiféle fókusznyújtás nélkül teszteljek kétféle kamerámat. A felszíni képek ASI 178MM kamerával, a protuberancia képek 174MM-el készültek. A 178-as kamerának lényegesen kisebbek a pixelei, így teszthez azt értelmetlen lett volna nyújtott fókusszal, akár 2x-el is használni, így maradt az 1200 mm, a refraktor alap fókusza.

 • AR 12656
  Optika:150/1200 refraktor
  Kamera:ASI178MM
  Szűrők:Lunt 60 PT
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ6, Lunt pressure tuner, Baader ERF
  Készült:2017-05-20 10:57 LT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Elsőként ez egyik napfolt környékére voltam kíváncsi. Képen fent kissé balra látható. Nem sok aktivitás látszik körülötte H-alfában sem, tőle balra kissé lent, illetve az alsó filamentek környékén viszont van érdekesség.

 • Az egyetlen nagyobb filament
  Optika:150/1200 refraktor
  Kamera:ASI178MM
  Szűrők:Lunt 60 PT
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ6, Lunt pressure tuner, Baader ERF
  Készült:2017-05-20 10:43 LT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Jobb oldalon középen az AR 12658 napfolt és környezete látható.

 • Optika:150/1200 refraktor
  Kamera:ASI178MM
  Szűrők:Lunt 60 PT
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ6, Lunt pressure tuner, Baader ERF
  Készült:2017-05-20 10:49 LT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Ezen a kromoszféra területen nincs napfolt, viszont érdekes struktúrák látszttak már élőképen is, kidolgozás után pedig pláne. Megfigyelhető, fenti képek között is, hogy a kromoszféra egyes területeinek morfológiája mennyire különböző tud lenni.

 • Mindegyik fenti kép gyors egymásutánban készült, mégis nagy különbségek vannak közöttük. A készítés körülményei hasonlóak a nyugodtságot tekintve, tehát az egyfajta élesség különbség érzés nem ebből ered véleményem szerint, ilyenek egyes területen a morfológia skálák. Az első és a második képen talán egyértelmű, hogy nem inverzek, ez a harmadikról már nem biztos hogy elmondható. Pedig az sem inverzben került kidolgozásra, de számomra kicsit olyan hatása van az ottani morfológia tagoltsága miatt. De az is lehet, hogy attól van, sok H-alfa képet dolgoztam már ki így is, úgy is.

  A teljes méretű képek megjelenésén talán érezhető - nagyító ikont még kattintani érdemes megnyitás után - mintha úgymond túl lennének nagyítva, de nem akartam az eredeti méreten kicsinyíteni. Kisebben biztosan még jobban meg lehetett volna fodrozni és élesíteni őket, de így tetszenek. úgy láttam, már 80%-os kcisinyítésnél is, hogy vesznek hidrogén fodrok.

 • Protuberanciák
  Optika:150/1200 refraktor
  Kamera:ASI174MM
  Szűrők:Lunt 60 PT
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ6, Lunt pressure tuner, Baader ERF
 • Nem volt igazán nagy és fényesebb protuberancia, így ezekhez a 174-es kamerát vettem elő. Nagyobb pixelmérete miatt kisebb expóidővel lehet vele fotózni, a felbontása kárára. Készítettem fotót a 178-al is, el is marad részleteiben ezektől.

 • A középső képen egyben látszik a kromoszféra oldalról, és a már kicsit háttérből előtörő protuberancia. Legalábbis én mintha így látnám, ez már kissé tovább fordult a perem szélétől. általános beállítással nem látszik ennyire fényesnek, de ettől kissé eltréve a Firecapture beállításokat át lehet hangolni, hogy nagyobb dinamika tartományt kapjunk, bár kontra, az árnyalatok mintha úgymond összecsúsznának. Minden esetre így elérhető, hogy ne kelljen utólagosan a korong mellé montírozni a protuberanciát, ez számomra lényeges szempont.

  A képek most direkt nem színesek. Régebbi fotóknál általában a szemnek talán kellemesebb vöröses színre kevertem ki a Nap fotókat kidolgozás végén. Ezt most is megtettem, de bármely óvatos színezési módszerrel a képek mélysége, részletei, úgy láttam sérülnek.

Vissza