• 12665 foltcsoport, protuberanciák

 • 2017. július 08.
 • A mai napon a Nap észlelés egyfajta teszttel kellett volna hogy induljon. Kitaláltam, vagyis eszembe jutott, hogy a 2. csillagda 300/1200 newton távcsövével kipróbálom milyen képet is kapok a kitakarásmentes fényútban. Kíváncsi voltam erre már csak azért is, mert mostanság elég sokat foglalkoztatott az a tény, hogy a refraktorok a H-alfa vonalon eléggé vacak Strehl értékkel bírnak, diffrakció határoltság alatt. Ez persze a sok tényező közül csak egy, de saját szememmel akartam meggyőződni ennek hatásáról, fontosságáról. Az a 300-as newton lambda/10 főtükörrel, lambda/20-as segédtükörrel szerelt, mi mást is lehetne ettől jobbat találni H-alfa vonalra, jó össz-optikai minőségben. Elkezdtem a kitakarás mentes fényúthoz készíteni egy takaró lemezt. Mikor már készen volt, következett volna az ERF szűrő felszerelése, de sehogyan sem láttam ezt biztonságosnak. Ennek a newton távcsövemnek egy elég hosszú menetes alkatrésze tartja a segédtükrét, az ERF szűrőt legalább 50mm-re ki kellett volna emeljem, méreténél fogva persze hogy belelógott ebbe a csavarba. Még némi szerelés és vagdosás után ráuntam erre az egészre. Ráadásul a nyílás csak 110mm, vagy koppra szerelve maximum 115mm lett volna. Nem láttam még a végét, és a korrekt megoldást az egyébként elég nehéz ERF rögzítésére, inkább másba fogtam. Volt nem olyan régen, hogy a jól bevált ERF befogató saját gyártmány adaptert lecseréltem, próbáltam más távcsőhöz is illeszteni a Lunt-ot, át kellett alakítani. Inkább ezt alakítottam vissza, hogy ismét alkalmas legyen a 150-es refraktorhoz újra. A félsiker után viszont legalább ez a mostani napfolt csoport kárpótolt ami  látványt illeti.

 • AR 12665
  Optika:150/1200 refraktor
  Kamera:ASI 174MM
  Szűrők:Baader ERF
  Egyéb eszközök:Stabi-FS2, Lacerta Herschel prizma
  Készült:2017-07-08 11:43 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Kezdtem a sort a kontinuum képpel. Nem igazán lepett meg, hogy nem lett a végeredmény kellően részletes és éles, eléggé hullámzott már az élőkép is. Mivel a kamerán még egy nem túl régi teszt okán 8nm-es H-alfa szűrő volt, így kontinuumra is maradt a széles hidrogén vonal a zöldes Solar Continuum szűrő helyett.

 • AR 12665
  Optika:150/1200 refraktor
  Kamera:ASI 174MM
  Szűrők:Lunt 60 PT
  Egyéb eszközök:Stabi-FS2, Baader ERF, 2.5x Photon barlow, Lunt LSPC-1
  Készült:2017-07-08 11:31 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Kontinuumban is - jobban mondva széles sávban - szép ez a napfolt, de h-alfa naptávcsővel rengeteg izgalmas morfológiát mutat.

 • AR 12665
 • Az előző kép inverzben. Ha már képészet-szépészet... érdekes ahogyan ez a foltcsoport inverzben egészen térbelinek látszik. Legalábbis szerintem. Néha, mikor eszembe jut, megnézek végeredmény képeket inverzben is, általában nem mutat sokkal másabbat, de itt ez a kép szerintem a foltcsoport egy eléggé más arca. Legalábbis ami egy egyszerű képet illet.

 • AR 12665
 • Az etalon elhangolásának segítségével ezen a képen kb. félúton lehetünk a kromoszférában. Régen vadásztam már Ellerman bombákra, most eszembe jutott. Nagyon érdekes volt számomra már az eléőkép is. Ráadásul a kb. 2 perces rögzítés időtartama alatt egy fényes, de apró Ellerman bomba épp úgymond a szemem láttára halványodott, és tűnt el. Ezekről egyébként is tudjuk, hogy eléggé tiszavirág életűek, nagyobb energiájú, de pár perces jelenségek csak. Vannak a képen fényes pontok, melyeket ha összevetjük a fenti első H-alfa képpel, láthatjuk, hogy azok - szerintem - nem Ellerman bombák, magasra nyúló, nagyobb energiájú erővoalak. De ha így nézzük, vannak fényes pontok, melyek egyértelműen a kromoszférán belül látszanak csak. Hozzáteszem, a két felvétel között direkt rövid időt hagytam, nem egészen 3 percnyi különbség van csak. A mélyebb rétegben a szép - afféle habos - morfológia eltűnik, viszont aktív területek teljesen más formát mutatnak.

  A képen láthatóak vonalas részletek, de nem a wavelet technikák rombolásának hatásai, nem is használtam wavelet-et a feldoglozásnál. Lehetséges persze, hogy a dekonvolúció nyomai is ott vannak bennük, de ez alapvetően nem sokkal másképp nézett ki élőképen is. A nagy foltot elválasztó középső anyagáramra gondolok elsősorban.

 • Protuberancia
 • A kromoszféra átnézése után rendre mindig az expóidő feltekerése, és a perem átnézése következik. Első blikkre éppen egy szép nagy protuberanciát láttam az élőképen. Eléggé fényes volt, viszont szerkezete úgymond kompakt, nem láttam további expóidő növeléssel sem külső, távoli halvány vonalakat.

 • Protuberancia
 • Nem sokkal arrébb mozgatva a látómezőt, az előzőnél kb. fele olyan halvány, de hatalmas, szálas protuberanciát találtam. élőképen is egyértelműen látszott, hogy ennek erővonalai még folytatódnak magasan a koronghoz képest.

 • Protuberancia
 • Az előző kép, jobban felskálázva. Nem akartam HDR technikákkal, vagy görbékkel belepiszkálni a képbe, ne legyenek hamis fényesség arányok. Ezért ez a kép, a kihúzás után ugyan eltűnnek a protuberancia szálas részletei, cserébe viszont teljes morfológia térképet kapunk.

Vissza