• AR12665 - ismét előkerült

 • 2017. augusztus 01.
 • (AR12665) AR12670
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM
  Szűrők:Lunt60, Daystar Quark
  Egyéb eszközök:Stabi2 proto-FS2, Baader ERF, Lunt pressure tuner
  Készült:2017-08-01 15:29 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Elmúlt napokban éppen arról beszélgettünk már páran facebook oldalakon, hogy itt lesz az ideje az AR12665 visszafordulásának. Egy amatőr napészlelő kolléga olvasott is erről a SpaceWeather oldalon, így már ma reggeltől kezdve kíváncsian lestük szerintem jópáran a SOHO képeit...

 • Reggel már majdnem biztos voltam benne, hogy megérkezett a napfolt, és az aktív terület, SOHO Magnetogram-on kelő oldalon szép mágneses kavalkád volt látható. Nem sokkal később már a GONG és a SOHO képein is egyértelműen látszott. Munka után hazaérve persze hogy nem sokat gondolkodtam, elő a naptávcsövet. Kelő oldalon még napfoltot úgysem láttam, fotóztam. A fenti kép inverzben mutatja a ma délutáni kromoszféra morfológiáját, tehát a napfolt maga a fényesebb elnyúlt kör alak.

  Szó szerint izzasztó fotózás volt, durva meleg. Az udvarban a legjobb helyen is felállítva a távcsövet, forró tető felett kb. 30 fokra tudtam csak a Napra állni, de sebaj, a lényeget gyorsan megláttam. A kamera adataiban nem vágyom, hogy megnézzem milyen meleg is volt a szenzor, az aluháza rendesen sütött, egy mini árnyékolás ebben az időben nem sokat számít. A vizuális látványt az új koncepciós dupla sztekkes naptávcsőben eddig nem is volt alkalmam meglátni, most - soha jobbkor - ezzel kezdtem. Az a látvány döbbenet szép volt, tudtam, hogy fotón legalább olyan élmény lesz megörökíteni.

 • Egy aktívabb terület a Napon
  Készült:2017-08-01 15:33 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Miután megvolt a fő célpont, gondoltam kalandozok még a felszínen, GONG képeken látszott még másik aktívabb terület is. Ez is inverz kép, talán jobban kiemeli a kromoszféra morfológiáját.

 • Kromoszféra különösebb esemény nélkül
  Készült:2017-08-01 15:37 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Gondoltam teszek ide egy olyan képet is, melyen igazából semmi kiemelkedő jelenség nincs. A Nap felszíne még ilyen területen is érdekes! (Ez a kép nem inverzben került kidolgozásra)

  Valószínűleg egy gyengébb égminőségű időpontban készült, de sebaj...

 • Nagyon örülök ennek a mai fotózásnak, Nap észlelésnek, bár kapkodva kezdődött, sikerült már az elején viszontlátni azt a napfoltot, aktív területet, mely megtartotta erejét a Nap túloldalán is. Nem igazán figyeltem fel eddig ilyen eseményre, talán két nagyobb terület van a fejemben régről, amikor bár úgymond totálisan átalakulva, de visszatérő napfoltot sikerült látnom.

Vissza