• AR12670 - 14 perces változások

 • 2017. augusztus 04.
 • Sokunkat, Napészlelőket foglalkoztat szerintem mostanság ez az aktív terület. Gondoltam egy rövid sorozatot készítek tegnapi nap róla, attól függetlenül, hogy a körülmények nem éppen tűntek ideálisnak. A légkörben jól látható porréteg volt, a kora délutáni hőmérsékletről pedig már ne is beszéljünk. Az ASI kamera 60Cfok körüli hőmérsékleten rögzített, még úgy is, hogy le volt polifoam lappal takarva. A takarás már csak a Quark szűrő miatt is fontos, soha be nem állna a belső hőmérséklete az ideális CWL-hez, ha még a Nap is sütné...

 • AR12670 animáció
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM
  Szűrők:Lunt60PT, Daystar Quark
  Egyéb eszközök:Stabi2 proto-FS2, Baader ERF, Lunt LSPC-1
  Készült:2017-08-03 12:41-12:55 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Javaslom teljes méretben megynitni, akkor látszanak igazán az apró kromoszféra mozgások a rövid idő alatt. Nem gondoltam volna, hogy a kockánként átlagosan 3000 frame-ből ennyire hasonló minőségú fotókat tudok majd készíteni. épp tegnap írtam egy blogbejegyzést, melyben arról mutattam képet, hogy az egymás utáni felvételeknél mennyire komoly a minőségbeni szórás. úgy tűnik - szerencsére - ez nem mindig igaz. érdekes a folt alatt látszó nagyobb filament végének kanyarodása, vagy éppen a bal alsó részen a szpikulák - de lehet az egy protuberancia vége volt - korong felé tartó mozgása is. Ezek mellett azért még sok helyen kivehetően elég gyors változások.

 • Az egyes videók 1 percig készültek, majd 10 másodperces szünet után jött a következő. A kis várakozási idő már csak azért is érdemes kihagyni, hogy a RAM-ban maradt kockákat biztosan legyen idő SSD-re írnia a PC-nek. Készítettem volna jóval hosszabb sorozatot így, viszont a rögzítéshez használt laptop a süvítő ventikkel is eljutott arra a forróságra, mikor többször is újraindult.

  Fogom még erőltetni az animációkat, ez most engem is meglepett, számomra egészen élvezhetőre sikerült. A légkör minőségének romlása, illetve a nagy hullámzásból eredően az illesztett részek ugrálása így is kicsit zavaró, de eddigi próbálkozásaim közül ez lett szerintem a legjobb. A nagy nagyítást erőltetem azért még máskor is, bár rakhatnék a fényútba reduktort. Magam részéről ezeket a kis apró mozgásokat keresem, erre vagyok kíváncsi, igaz hogy ezzel a jó minőségű animáció nehezebb, sokkal jobban légkör függő, de egyszer még biztosan össze fog jönni.

  Szoktam mondani, azt hiszem a légkörrel foglalkozó blog bejegyzésemben is írtam, kellően nagy nagyításnál nagyon gyors mozgásokkal kell számolni, ezért nem lehet az össz-expóidőt hosszúra nyújtani. éppen ezt láttam meg ebben az animációban is, percenként láthatóak jelentősebb részlet-elmozdulások. én sem láttam még erzt eddig, általában maximum 120 másodpercig exponáltam eddig videót, de be kell lássam, az is hosszú volt.

 • AR12670
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM
  Szűrők:Lunt60PT, Daystar Quark
  Egyéb eszközök:Stabi2 proto-FS2, Baader ERF, Lunt LSPC-1
  Készült:2017-08-03 14:48 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Azért az állókép, egy fotó se maradjon le...

Vissza