• Dorschner-Gurtler 2

 • 2017. augusztus 28.
 • LBN 585 -Dorschner-Gurtler 2
  Cassiopeia
  Látszó méret:1x1 ívperc
  Optika:458/1900 asztrográf
  Kamera:Atik 11000 mono CCD
  Szűrők:Baader LRGB
  Expóidő:3.95 óra
  Egyéb eszközök:Fornax100-MC3, TS 2.5 Wynne, Atik EFW-2, Lodestar X2, OAG
  Készült:2017-08-21
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A LBN 585 katalóguszámú objektum a középen látható refleksziós köd. A kép jobb alsó részén látható vörös hidrogén köd a Sharpless 2-171 része. Ez a terület a Cepheus-Cassiopeia határán fekszik. Nagyobb látómezőben is érdekes a terület, nem messze az LBN objektum felett található a VdB 2, szintén refleksziós köd. Erről is készítettem sorozatot, még feldolgozás előtt áll. Van itt sok szép látnivaló, sötétködök, kékes refleksziós területek, vörös emissziós hidrogén gáz sokféle formája.

 • Kanadai erdőtüzek szálltak a magas légkörben felettünk a készítés éjszakáján, akik hozzám hasonlóan kihasználták a tiszta eget, és fotóztak, pontosan tudják miféle átlátszóság romlást okozott ez. Nem vagyok benne biztos, de a képet szerintem éppen abban az időszakban készítettem, mikor ez a füst megérkezett főlénk. Az első tíz expó után pár perc alatt drasztikusan csökkent az átlátszóság, melynek változását a vezetőkamera képén vettem leginkább észre. Az off axis guider-ben látszó 6-7 csillag fénye szemmel jól láthatóan elhalványult, anélkül, hogy felhők vagy páraréteg érkezett volna ide. Az égre nézve ez most nem is annyira látszott még az elején. Tapasztaltam már, hogy az éjszaka alatt romló átlátszóság okán az égen a hmg (határmagnitudo - határfényesség) csökken, eltűnnek a halványabb csillagok. De eddig rendre, ilyen esetekben a vezetőkamera képén nem láttam ezt annyira drasztikusnak. Azért említem a vezetőkamera képét, mivel a hosszabb expót készítő főkamerán egy időszak-összegzést látunk csak, a vezetőkamera a maga 1-2 másodperces expóhosszával jól mutatja a pillanatnyi változásokat. Felhőket, páraréteget, az ezeken felfénylő városi fényszenny növekedését. Lényeg a lényeg, amit fent írtam, ilyet még nem tapasztaltam. Elsőre arra gondoltam, elmehetett a fókusz pozícióm, azért nincs a csillagoknak határozott fényes közepük... Másnap olvastam erről a távoli erdőtűz füstről, így már sejtettem, hogy erre kell gondolni.

 • Bár a teljes méretű, most következő képen azért a látvány eléggé zajos, a kisebb objektumok miatt nem is lehet egyben látni a képet jól, de mégis feltöltöm. én úgy látom, hogy a refleksziós területeken azt a pár fényesség változást ezen jobban lehet látni, mint a - mondjuk úgy - fotóbarátabb fullHD fenti képen. Ez a kamera által fotózott teljes felbontás, a fenti kép már kicsinyített, afféle szépkép verzió. Ezen legalább a leképezési hibák is jobban láthatóak, de a lényeget nézzük inkább...

 • LBN 585
 • 3642x2598 pixeles felbontásban. Nem biztos hogy monitorra való nézegetni, de az LBN objektum miatt nekem így jobban tetszik.

Vissza