• AR12682 - 9750mm-en

 • 2017. október 2.
 • Nap - H-alfa AR12682
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI1600MMC
  Szűrők:Baader D-ERF, Lunt 60, Daystar Quark
  Egyéb eszközök:Stabi 2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 4x Powermate
  Készült:2017-10-01 09:41 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A képet csak egy afféle gyors-örömképként tettem fel a galériába. Készült egy sorozat, melynek képeit még ki kell dolgoznom, de lényeg a lényeg, az ASI1600 hardveres binnelésével úgy látom, hogy elértem egy számomra nagyon fontos következő lépcsőfokot, H-alfa szűrős, dupla etalonos képeket tudok nagy felbontásban készíteni. Nem más teszi ezt lehetővé, mint a kamera hardveres binnelése, melynek segítségével a pixelfelbontás a nyújtás mértékéhez hangolható.

 • Keresgélem már jóideje azt a kamerát, mely alkalmas a lucky imaging módszerre (többezer kockából a legjobbak leválogatása), és nagyobb nyújtáshoz kellően nagy pixelmérettel rendelkezik. A ZWO ASI kamerái véleményem szerint a legjobbak jelenleg ár/érték arányban, már amennyire ez a fogalom egyáltalán létezik... Monokróm szenzoros kamera portfoliójukban viszont sajnos megjelent egy manapság CCD-kre is jellemző dolog, nincs igazán nagy pixelméretű szenzor. Már pedig ha hosszú fókusztávolsággal akar valaki dolgozni, akkor ez alapvető a jó képi eredményhez. Eddigi kameráknál a hardveres binnelés, a pixelek hardveres kiolvasása alatti összevonása nem volt jelen. A Firecapture és a SharpCap is kínálta ugyan a lehetőséget, de ezek a szenzorok alias kamerák miatt csak szoftveresen hajtódtak végre. A hardveres binnelés lehetővé teszi az alapvetően kisebb méretű pixelekkel rendelkező szenzoroknál, hogy valósan nagyobb pixelméretűként használjuk őket. Az alap pixeleikre eső jelek összevonásával.

 • A távcsőhöz mérten, annak fókusztávolságához kell a szenzort megválasztani. Hiába egy rövidebb fókuszon a nagyobb felbontású kép, a végeredmény ugyan nagyméretű kép lesz, de annak felbontása az optika határánál véges lesz. Már pedig az optikai felbontást az átmérő határozza meg. Ha egy nagyobb nyújtást alkalmazunk mondjuk egy 40mm-es Coronado PST-nél, az alap lencséjével egy adott nyújtás után nem kapunk több részletet.

 • A hardveres binneléssel elértem végre egy szuper fókusztávolságot, melynél még újabb részleteket tud ez a Diverse 150/1500-as alap lencse adni. Ez pedig H-alfa távcsöveknél már igen ritkának számít, a rendszer fókusza majdnem 10 méteres lett. Kis technikai cselekkel elérhető emellett a nagyon gyenge fényerő mellett a rövid exponálás kockánként, így most úgy érzem, hogy egyfajta mérföldkőhöz ért a H-alfa naptávcsöves szettem tudása. A blog bejegyzések közé nemsokára kerül fel két érdekes cikk is, egyikben majd PST etalonról lesz szó, másikban pont ezt a még éppen használható nagyítást mutatom be összehasonlító képek segítségével.

Vissza