• CB6 Bok globula

 • 2017. november 12.
 • Ismét egy objektum, melyet az észlelésre szánt estén, a már ventillátoroktól hangos csillagdában csak úgy szimplán blikkre választottam ki. A Skysafari programban keresgéltem a beállított távcsőirány koordinátái körül, megtetszett DSS kép alapján ez az objektum. Weben gyorsan keresgélve nem jött elő fotó róla, így maradt a DSS nem túl mély képe, ez alapján próbáltam a halvány poros régiót tájolgatni. Nem akartam, hogy a célobjektum mellett valami érdekesebb porkomplex lemaradjon, de nem igazán lehetett helyezgetni, binnelt képeken is csak az elkent paca morfológia látszott.

 • DSS képen érdekesnek találtam a Nu Cassiopeiae (a képen majd a kékes színű legfényesebb csillag - 25 Cas) mellett látszó szabálytalan porformát, elsőre talán nem is lehet eldönteni, hogy az vajon valami artifakt e, vagy tényleg ott egy refleksziós terület.

 • DSS felvétel
 • Amikor DSS kép alapján választok célpontot, efféle monokróm kép a kiindulási pont. Lehet bután hangzik, de már ekkor elképzeltem a kékes csillaggal a porködöt, bár a Bok Globula színét vörösesre tettem volna. Jól látszik a jobb felső sarokban a fényes csillag jobbra asszimetrikus halója. Akár optikai hiba is lehetne, eleve a 25 Cas jó nagy körívet rajzolt a képre.

 • általában a célpont afféle beigazításához 4x binnelt 10sec hosszú képeket szoktam készíteni. Maga a Globula és a poros környezete sejlett már ezen is, gondoltam nem lesz ez halvány majd rendesen kiexpózva. A fejemben volt a kép, a Globula szép vöröses, körülötte poros morfológia, a 25 Cas pedig majd kékre színezi azt a valamit ott körülötte. Majdnem így is lett...

 • CB6 Bok Globula
  Cassiopeia
  Optika:458/1900 asztrográf
  Kamera:Atik 11000 mono CCD
  Szűrők:Baader LRGB
  Expóidő:3.25 óra
  Egyéb eszközök:Fornax100-MC3, Atik EFW-2, TS Wynne, TS 9mm OAG, Lodestar X2
  Készült:2017-10-16
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A végleges kép 22db 6 preces Luminance, és 7-7db 3 perces RGB színszűrős kép eredménye. Lehet jótt tett volna még egyszer ennyi L szűrős anyag a képi szépség miatt, de ennek most itt lett vége, így lett kész.

  érdekes lett a fényes csillag körüli porköd részlet. Nem igazán lett kékes színű, ez talán azt jelentheti, hogy az a galaktikus por a 25 Cas mögött van?

 • Gondoltam mutatok pár érdekességet a nyersképekkel kapcsolatban. Az égboltfelmérők ha jól tudom, sztekkelés nélkül dolgoznak. Az, hogy milyen jó technikák, milyen jó kidolgozási algoritmusuk van, nem mutatja jobban más, mintha egy 6 perces L képpel összevetünk vele, mely a 458-as f3.94-es távcsővel, 1"/pixel körüli felbontással készült.

 • 1db kalibrálatlan 6 perces expóm
 • Ha ezt az eredményt - még ha kalibrálatlan is, kis területen a vinyett nem annyira érződik - összevetjük a fenti DSS képpel, láthatjuk, hogy körülbelül egy saját távcső eredménye alapján mit lehet várni majd a sztekkelt eredménytől, illetve az is látszik, miylen jó a DSS képek mélysége. (na persze valószínűleg nem városban telepítették...)

 • Egy darab 6 perces kalibrált kép
 • Ha már nyers képeknél tartunk, gondoltam megmutatom, miféle a rendszerem látómezeje, adottságai. Ez a kép már kalibrált flat-el is, az alap vinyettálásomat mutató nyersképet inkább csak elrettentés okán nem tenném fel. Sok városi égről fotózó kolléga számára ismerős lehet az efféle platty, bal oldalra felfelé látszik a szokásos grádiens. A jobb alja pedig elhúz, ez a TS Wynne 2.5 collos korrektor adatai szerint eleve nem korrigál ekkora szenzor méretre, de látszik, hogy jól teljesít máshol. Nincs középen a korrigált látómező sajnos, tudom meg lehetne csinálni, de nekem ez most így is jó. Majd talán egyszer, még plusz két kézzel bebillegtetem a kamera toldatot ideális szögbe.

 • Kis nyersképes kitérő után, vissza a főképhez, a porban lebegő csillagbölcsőhöz, a Bok globulához. Weben vizuális tartományú fotót nem találtam, a szakcsillagász megfigyelések - joggal - inkább infra tartományban vizsgálják ezt a globulát. Sajnos amatőrök számára még a közeli infra fotózás sem igazán pálya, talán a korrektoriainkat sem korrigálják már a vizuális tartomány felett, de még ha esetleg jó is lenne az optika ilyen szempontból, igazán komoly NIR kamera talán nem is létezik. Még a megfizethető áron felül sem, és akkor hol vagyunk még a nagyon közeli infra tartománytól távolabb...

  Minden esetre nagyon élveztem a szegről-végről majdnem kevés anyagból az LBN 613-ban nyugvó Bok globula fotó kidolgozását, amellett hogy talán az enyém az első asztro-szépfotó erről (mely tudat egyébként nem annyira mozgat meg), elolvastam pár webes írást a globulák történéseiről...

Vissza