• AR 12706 - átalakított naptávcső, szép aktív terület

 • 2018. április 21.
 • AR 12706 - 6000mm-en
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI1600MM Cool
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 4x PowerMate
  Készült:2018-04-21 07:15 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Utolsó fotós Napészlelésem a galériám tanúsága szerint tavaly október 1-én volt. éreztem én, hogy nagyon régen fotóztam már, de hogy ennyire.... Minden esetre ismét elérkezik a pillanat, bár ez a délelőtt nem napfotózásnak indult. átalakítottam kicsit a naptávcsövemet, elsősorban ennek új optikai elemeit akartam csak beállítani.

 • Addig-addig tekergettem egyre jobb képet keresgélve a régi-új távcsövet, hogy éppen beúszott a képbe ez a gyönyörű aktív terület. Gyorsan meglett az optikai beállítás, így - kiszámítható módon - elkezdett magával ragadni a megörökítés gondolata. Nagyon provizórikusan raktam csak össze a rendszer PC-s oldalát. Ennyi kihagyás után mosolyogtam magamon, nem találtam meg a rögzítő szoftverben minden opciót...

 • A 4x nyújtáshoz kellett volna a kamera 4x hardveres binnelése. SharpCap-ban tudom ezt csak elérni, de nem is találtam a laptopon. Persze hogy nem, mivel azóta volt már azon egy rendszer telepítés. Ez volt az első mosoly... No sebaj, gyorsan letöltöttem a Firecapture legújabb verzióját, majd azzal. azért az annyira hozzámnőtt, hogy álmomból is felkelve tudom használni. Itt csak annyi volt a vicc, nem találtam meg, hogyan is szoktam a kamera hűtését beállítani... Sebaj, majd meglesz később. Láttam, hogy a mai légköri nyugodtság még így kora délelőtt nem egészen lesz ideális ekkora nyújtáshoz, így hát kiszedtem a fényútból a 4x PowerMate-et, és ment a helyérea 2x-es nyújtó.

 • AR 12706 - 3000mm-en
  Készült:2018-04-21 07:31 UT
 • Ezzel a kisebb nyújtással már penge éles volt minden a élőképen is. Ugyebár kijöttem a gyakorlatból, nem kapcsoltam ki a 2x binnelést, lehetett volna nagyobb, és részletesebb is a kép.

 • A lényeg viszont tökéletsen sikerült ma délelőtt. Erről majd lehet részletesebben írok később az eszközök résznél, most legyen annyi elég, a hosszú refraktor komoly átalakításon ment keresztül. A második csillagdámat - avagy nevezzük inkább eltolható tetős észlelőhelynek - nem igazán használtam már régóta. Ott van a 458-as newton asztrográf a másikban, éppen elég törődést igényel az is, illetve nagyon jól szolgálja afféle kíváncsiságomat, mely a mélyeges fotókon a részleteket illeti. Ebben a második csillagdában ugyan fel van téve egy 300-as newton, de rá kellett jönnöm, ami mélyég objektum érdekes számomra, úgyis a nagyobb, hosszabb fókuszú távcsővel fogom fotózni.

 • Elég régen megfoglamazódott már bennem, a napfotós szettet lehetne ide felszerelni. Igen ám, de ez az észlelőtér kisebb, illetve a napfotós optika kamerával együtt kb. 2.5m hosszú, nagyon távol van attól, hogy ide beférjen. Miután a 458-as asztrográfomon is csináltam átalakításokat - később erről is leírás lesz - előkerült ismét a gondolat, kisebbre kellene venni valahogy drasztikusan a naptávcső méretét. Sokkal többet észlelnék, ha nem menne el az elején és a végén fél-fél óra az összeszerelgetéssel... Hiába van gurítható platformon a naptávcső, sok időbe telik, míg minden szükséges kiegészítőt ráaggatok, beállítgatok.

 • Beugrott kb. egy bő hete, fényútba helyezett tükrökkel jóval kisebbre lehetne venni a refraktort... Kiszerkesztettem a fényutat, majd összeszedtem itthon ami kell hozzá (két newton segédtükör), és mai napra lett kész és bevethető a kanyar-naptávcső. Ami a méretét illeti, így már alkalmas arra, hogy adandó időben fixen telepítve a második elhúzható tető alá, sokkal többször bevethető lesz.

 • Kanyar-naptávcső
 • Provizórikusan csak, de bevetésre készült a régi-új eszköz. A kamera immáron nem a távcső végéből nyúlik még hátrébb, a távcső felett van, két tükrön keresztül előre fordítottam a fényutat. Van még tennvaló mire a Stabi prototípussal együtt a tető alá kerül. Hogy a távcső még magasabban legyen, fordítottan fogom felszerelni, alul a kamera rész, felül a hosszabb maradék tubus. Ehhez még hátravan egy spéci tubusgyűrű gyártása. Kora tavasszal és késő ősszel lesz majd ennek jelentősége, méginkább magasabbra kerül a távcső lencséje, a környező tereptárgyak és növények miatt ez fontos lesz.

 • Nagyon örülök, hogy az elgondolás megvalósult, egészen gyorsan készen lettem a távcső-darabolással, kiegészítő elemekkel. A kapott kép egyáltalán nem rosszabb az eddigi klasszikus elrendezésnél, plusz kontrasztnövelésként a tubus immáron feketébb belülről mint eddig, megkockáztatom, hogy még jobb is lett mint volt, a belső refleksziók jelentősen csökkentek.

  Gyönyörű volt a Napon ez az aktív terület, a képeken látható, hogy afféle mikro flerek is láthatóak voltak.

Vissza