• AR 12706 - kontinuum és H-alfa szűrőkkel

 • 2018. április 27.
 • Folytatódott az előző napi szép észlelés után a sorozat. Pár dolgon még állítgattam az optikán, ezt is le kellett tesztelni, no meg kíváncsi voltam mi változott az aktív területen.

 • 12706 számú aktív terület - H-alfa kép
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI1600MM Cool
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 2x PowerMate
  Készült:2018-04-22 10:30 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Ha már a H-alfa optikai szett volt bekészítve, azzal kezdtem a sorozatot. Három egypreces videót rögzítettem, elég homogén közepes nyugodtság nyomai látszottak mindegyiken. Az aktív terület hasonló morfológiát mutatott az előző napihoz képest, talán a legaktívabb terület (képen a fényes terület) nagysága csökkent csak.

 • Gondoltam megnézem mi látszik a kisebb foltból kontinuumban. A kontinuum ebben az esetben nem teljesen jó kifejezés, ha már szűkítünk a szabályos értelemben vett kontinuum spektrumon, nevezzük inkább fotoszféra észlelésnek. általában fotoszféra fotózásnál használunk például kontinuum szűrőt, ez is keskeny tartományban enged csak át, zöldben. Hogy miért is zöldben, elég egyszerű a válasz, mivel vizuális észlelésnél is alkalmas kel legyen a szűrő, a zöld tartományra, a szemünknek leginkább érzékeny tartományára célozta be a gyártó a szűrőt.

 • Az előző Nap-kép alatt már írtam róla, két belső tükör segítségével a hosszú refraktor fényúját összehajtottam, jóval rövidebb tubus használata okán. Nem akartam a tükrökre direkt teljes napfényt engedni, így a fotoszféra kép nem Herschel prizmás toldattal, hanem ERF és SII szűrőkkel készült. Az ERF ugyabár még a lencse előtt van, nagyon sokat levesz a Nap távcsőbe eső energiájából, biztosan nem okoz gondot a tükröknél. Véleményem szerint ha a majdnem fókuszban leképezett napfényt engedném a tükrökre, akkor sem lenne semmi bajuk, elvégre 97 illetve 94%-os tükröző bevonattal vannak ellátva.

 • 12706 számú aktív terület - fotoszféra kép
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI178MM
  Szűrők:Baader ERF, Baader SII
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Televue 5x PowerMate
  Készült:2018-04-22 10:50 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A kép az 5x nyújtás miatt 7,5 méteres eredő fókusszal készült. Nem tudom milyen lenne más keskeny tartományban, azon a közepes déli nyugodtságon ezzel az eredménnyel is meg vagyok elégedve. Nem nagy foltról van szó, de szép morfológia látszik benne és a körültte lévő kisebb foltokban is.

Vissza