• NGC 5963, NGC 5965

 • 2018. május 10.
 • Hosszas kihagyás után eljutottam egy új kész mélyég képig. Ennek apropója egy hardveres fejlesztés a távcső körül, sikerült végre régi vágyamat megvalósítanom, egy aktív optikát beszuszákolnom a nem túl hosszú, korrektor mögötti fényútba. Ez a kép volt az első tesztje az új korrektor-kamera sornak. A cikk végén majd megmutatom, miért is nem lett elsőre jó ez a sor, de legalább az elsőre úgymond letermelt nyersanyagból érdekes galaxisokat láthattam meg.

 • Spirálgalaxisok a Sárkány csillagképben
  Draco
  Optika:458/1900 newton asztrográf
  Kamera:Atik 11000 mono CCD
  Szűrők:Baader LRGB
  Expóidő:4.95 óra
  Egyéb eszközök:Fornax100 - MC3, 2.5 TS Wynne, Starlight Xpress SXV-AO-LF, EFW-3, Lodestar X2, OAG
  Készült:2018-04-18
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A kép bal felső sarkában látható az NGC 5971 katalógusszámú, Sa típusú spirálgalaxis. Fényessége 14 magnitudo, 172 millió fényévre van tőlünk. Látszó mérete 1.3x0.5 ívperc. Jobb oldalon az éléről látszódó Sb típusú spirálgalaxis az NGC 5965. Fényessége 11 magnitudo, 174 millió fényévre van tőlünk. látszó mérete 5.1x0.8 ívprec. Alatta az NGC 5963, Sbc típusú spirálgalaxis. 12 magnitudo fényességű, 111 millió fényévre van tőlünk.

  A kép 39 db, egyenként 6 preces L szűrős, és 7-7 db, egyenként 3 perces R-G-B szűrős képekből készült.

 • Már a fotótémák kiválasztásakor DSS képeken feltűnt, hogy az NGC 5963 egy számomra ritkán látott morfológiát mutat. A fényes magvidéktől kifelé haladva hirtelen halványodik el a külső karok felé. A képen nem akartam például HDr technikával hasonló fényességűre hozni a galaxis közepét és a külső karokat, így talán szemléletesebb - nem mellékesen eredetibb - ez a látvány. A kép alatti távolság adatokból látható, nem sok köze van - ami a térbeli elhelyezkedést illeti - a felette lévő éléről látszódó galaxissal. A két felső nagyobb látszó méretű galaxis van inkább térben közel egymáshoz, így képről durván mérve csak 1 millió fényév távolságban.

 • Kifejezetten meglepődtem, és már monokróm képen is nagyon tetszett a háttérben látszó rengeteg nagyon távoli galaxis. Tegyük hozzá, ez égterület ezen részén fotózva ez egyáltalán nem meglepő. Eszméletlen távolságból érkező halvány fények. Fent nem emeltem ki, a bal felső NGC 5971 alatt sárgásan látszódó elliptikus galaxis távolsága is óriási, 580 millió fényév.

  Talán az efféle megfoghatatlan számok miatt szerettem bele utóbbi időben kifejezetten a kisebb galaxisokat ábrázoló fotókba. Ezen a képen is rengeteg skála és nagyságrend van a szemünk előtt. Az előtérben a fényes csillagok a saját galaxisunk, a Tejútrendszer alkotói, majd ugrás 100-150 millió fényévre a kép mondjuk úgy fő témáira, utána ismét egy nagy lépést teszünk még 600 millió fényévre, majd ameddig a szem - avagy az optika - ellát, többezer fényévekre. Sokszor írtam már régebben is így képek alatt, ezek a távolság adatok egyben időadatok is, a fotózás éjszakáján elkapott fotonok úgymond fényév távolság-ideje robognak felénk.

 • További 2-szeres nagyításban a galaxisok középső régiói
 • Az NGC 5963 fényes középső régióját mindenképp érdemes ilyen fényesség skálán is nézni. A főképen látható méretének körülbelül negyedében hirtelen fényesség változás van. Nem értek ilyen mélységben az asztrofizikához, csak mint puszta szemlélő talán feltűnik másnak is, a belső karok elhelyezkedéséhez képest a külső régió karjai nem is lennének hasonlóak, mintha azok úgymond külön életet élnének, elszakadva a belső rész erővonalaitól.

  Az NGC 5965 közepén mintha egy fényesebb X alakot látnánk.Forgástestként elképzelve két, csúcsával egymásba fordított kúp palástja, a központi szabályosabb dudor helyett.

 • A cikk elején is említettem, ugyan pontos vezetés szempontjából maximálisan elégedett vagyok az aktív optika működésével, azonban sajnos ennek az anyagnak a kidolgozásakor, már a nyersképek sztekkelésekor láttam egy új hibát. Egy kemény befénylés, grádiens terheli a képet. Ettől függetlenül persze ki sikerült az anyagból valamit hoznom, de azért a befénylésnek biztosan volt negatív hatása a határmagnitudora is. Azóta már talán megvan a probléma oka, következő tesztek majd megmutatják.

 • Jobb oldali befénylés....
 • Sajnos a befénylés éppen a célzott objektumok környékére rakódott a látómezőben. Nagyon sajnáltam amikor ezt megláttam ,örültem hogy ennyire is ki sikerült görbézni az NGC 5963 külső régióját. Ilyen mértékű fénylést már nem tudtam korrigálni pusztán csak a Pixinsight DBE szkriptjével, külön szenvedni kellett többféle képzett flat kép készítésével, és korrigálásaival.

Vissza