• NGC 6015

 • 2018. július 7.
 • NGC 6015
  Draco
  Látszó méret:5.8x2.6 ívperc
  Távolság:55 millió fényév
  Optika:458/1900 newton asztrográf
  Kamera:Atik 11000 mono CCD
  Szűrők:Baader LRGB
  Expóidő:4 óra
  Egyéb eszközök:Fornax100 - MC3, 2.5 TS Wynne, Starlight Xpress SXV-AO-LF, EFW-3, Lodestar X2, OAG
  Készült:2018-05-13
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A kép 28db L szűrős 6 perces, és 8-8db R-G-B szűrős 3 perces képek összegzésével készült. Az RGB szűrős színes alapanyagot 12-én egy szűk felhőmentes éjszakán sikerül elkészíteni. Jól emlékszem erre, sem az előrejelzésekben, sem kora este az infra műholdképeken nem látszott nyoma a pár órán belül kialakult teljes felhőtakarónak. Nagyon sajnáltam, hogy egy drab L kép nélkül kellet ott a csillagdát becsukni. Másnap pont ellentétes dolog történt, egy alapvetően felhősnek induló éjszaka mire a teljes sötétség idejét elértük, felhőmentes lett. Két éjszaka, mikor is a szeszélyes időjárás éppen szembement az előrejelzéseknek.

 • Az NGC 6015 méretét tekintve a hosszabb fókuszú távcsöveknek való fotótéma. A kép feldolgozásánál nem hasznátam semmiféle zajsűrést, ugyanis a háttérben hemzsegsső apró és nagyon távoli galaxisokat és galaxishalmaokat változatlanul akartam látni. éppen ezért vágtam a képet efféle módon ki, való igaz, hogy a NGC 6015 a fő téma (ha lehet így fogalmazni), de nekem a háttér is legalább ennyire tetszet. Nagyon érdekes a tőle balra felfelé látszó két PGC galaxispáros morfológiája, mint két üstökös, rövid és fényes csóvával.

 • NGC 6015 - 2x nagyításban
 • Miviel a részletek érdekenek, megpróbáltam talán többet előhozni egy eredti L szűrős bolygatott alapanyag drizzle algoritmusokkal nagyításából. A monokróm képen talán szebben látszanak ezek a részletek, a színes képnél, az ahhoz használt színes alapanyagomból nem volt kellően finom színi felbontás, de talán így is élvezhető.

  Ha másért nem is, az NGC galaxis alatt látszó nagyon távoli, vörösbe erősen eltolt színű galaxisok így jobban kiemelődnek a háttérből.

Vissza