• Rák köd - keskenysáv kompozit

 • 2018. december 27.
 • Messier 1 - Rák köd
  Taurus
  Látszó méret:6x4 ívperc
  Távolság:6200 fényév
  Optika:458/1900 newton asztrográf
  Kamera:Atik 11000 mono CCD
  Szűrők:Baader Ha,OIII,R,G,B
  Expóidő:1.66 óra
  Egyéb eszközök:Fornax100 - MC3, 2.5 TS Wynne, Starlight Xpress SXV-AO-LF, EFW-3, Lodestar X2, OAG
  Készült:2016-12-28
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • 6db, egyenként 10 perces expó Ha szűrővel, és 4db 10 perces OIII szűrővel. A csillagokat régebbi, 2013. januári képemről szerkesztettem a HaOIII bikolor képre.

 • Ezt a keskenysáv sorozatot még közvetlenül azután készítettem, hogy a Rák ködről elkészült a polárgram képsorozat. Magam is nagyot néztem, és nem akartam elhinni, hogy ez még 2016. év végén volt. Visszanézve a polárgram készítésének dátumára, nem a fit fájlok dátuma volt a rossz, hanem az emlékezetem, repül az idő... Lehet ennek egyik oka, hogy még az ég alatti bosszúskodás bennem maradt frissebben mint 2 év. A nyers képeket válogatva majdnem mégegyszer ennyit ki kellett dobnom, azok az expók egy fátylas vacak égen készültek, amikor pedig már - ezek szerint a 2016-os ünnepek között - elvonult a szmötyi, ennyi jó expóra futotta csak. Nyitogattam én vagy három éjszakán keresztül a csillagdát, de rendre gyorsan leülő köd, vastag, a fényeket elmosó fátylak kerültek elő.

 • Maradt így a kevesebb mint két órányi keskenysáv expóidő, ebből tekertem ki a számomra most fontos célt, a részleteket. Bele sem akarok gondolni, dupla ennyi expóidőből milyen szép zajtalan lenne, de abból főzünk ami van. Kissé már kijöttem az utóbbi időben a képfeldolgozási gyakorlatból is, legalább volt egy kis ismétlés...

Vissza