• Napfolt nátrium szűrővel

 • 2019. május 18.
 • Még valamikor 2018. év végén nézegettem a Daystar oldalát, egyre több igen keskeny áteresztésű interferencia szűrőket kínálnak, a Napunk több emissziós vonalára hangolva. Persze a legszebb az lenne - és a napészlelőnek a kánaán - ha egy szűrőváltóban ott lenne a távcső végén a legalább négyféle szűrő, de az ésszerűségnek, és a hobbista felfogásnak is vannak határai... 

 • Vannak persze a Quantum és egyéb nagyon keskeny áteresztésű szűrőik is, de számunkra még a méltán népszerű Quark sorozat is komoly befektetés. A H vonali Kálcium szűrőt soha nem erőltettem a Fraunhofer "gazda-refraktorban", volt régebbről tapasztalatom Baader K-line szűrővel, úgy láttam, hogy nem optimális még ehhez hangolt fókusztávolsággal sem a kékben a távcső leképezése. Ráleltem viszont egy újabb Quark sorozatú igen keskeny áteresztésű szűrőre a kínálatban, ez volt a Nátrium-vonali szűrő, a Sodium D-line. A fotoszférában nézelődésre eddig egy Lacerta Herschel prizmát használtam, egy dupla sztekkel Baader Solar Continuum szűrővel. A nátrium vonalon nagyon hasonló a látott kép ehhez, de a féklyamezők sokkal jobban látszanak, gondoltam teszek egy próbát, hajtott a kíváncsiság. 

 • SDO kép
  Készült:2019-05-18 13:45
 • Az SDO képe szombatról. A jobb oldalon, nyugati peremen látszó napfoltra voltam kíváncsi. Az elmúlt hetekben jöttek-mentek a napfoltok, de sajnos soha nem jött úgy ki az időbeosztás, hogy bármelyiket is tudjam fotózni, észlelni. Ezt a foltot is (AR12741) csak így a végén sikerült elcsípni. 

 • AR12741 (Na-vonal)
  Optika:80/560 AstroProfessional ED
  Kamera:ASI 174 MM
  Szűrők:Quark Sodium D-line filter
  Egyéb eszközök:Skywatcher EQ3; Photon barlow 2.5x
  Készült:2019-05-18 09:09 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A galéria tanúsága szerint is nagyon régen, még tavaly október közepén észeltem Napot. A 150-es refraktorra még a tél után nem került vissza a H-alfa feltét, sima fükuszer sem, így gondoltam előszedek egy kisebb ED lencsés távcsövet, bár tudom hogy nagyon rosszul van kollimálva (avagy inkább sehogy), legutolsó momentumként éppen szétszedve várta új bevetési célját. No de nem is a kompromisszum mentes kép készítése volt a cél, inkább csak kíváncsi voltam, mi is ez a nátrium-vonali látvány. A kép is mutatja, nem maradt el az amit a szűrő gyártója weblapján leír, nagyon kontrasztosan kiemelkednek a folt körüli fáklyamezők, a kontinuum látványtól sokkal jobban. 
  A távcső körül csak csetlés-botlás volt, a fókuszt valószínűleg nem találtam el egészen pontosan, de számomra ez így is eredmény. Ezen a távcsövemen nincs is motoros fókuszírozó, a szűrőben eleve benne egy 4x-es nyújtó, további 2.5x-es nyújtás még külső barlow lencsével, persze hogy kézzel állítgatva minden kiremeg, majd visszatáncol a látómezőbe. 

 • 80/560 AstroProfessional ED - Quark Sodium D-line szűrő
 • A Quark Sodium szűrője egy refraktorban egyszerű összeállítás. Mikor anno rendeltem ezt a szűrőt, első körben nem olvastam részletesen végig a leírásokat, gyorsan csak annyi maradt meg, hogy 80-as apertúra mellett nem szükséges ERF szűrő a távcső elejére. Elég egy UV/IR blokkszűrő a Quark elé. Ezzel baj nem is volt, ha azt leszámítjuk, hogy a blokkszűrőt az elején kifelejtettem, kb. negyed órát ment enélkül. Mikor bevillant, annyira nem estem kétségbe, tudtam hogy nem lesz ekkora apertúránál nagy baja. A kamera hőmérséklete mondjuk elérte az 50°C-ot, ekkor tűnt fel, hogy valami nincs rendben. 

 • Ez csak igazából teszt volt erre a szűrőre, valami alkalmas módon majd beleszerelem a 150/1500 refraktorba a H-alfa szett mellé. Vagy valamiféle billenőtükörrel tervezem ezt megoldani, vagy a "kanyartávcső" egyik tükre lesz kivehető, és külön motoros fókuszerben fog ülni. Apropó ülni... Írtam a kép alatt, nem olvastam részletesen végig a gyártó összes instrukcióját. Egy helyen említés van arról, hogy 80-as apertúra (távcső lencse átmérője) felett ajánlott ERF szűrőt használni. Gondoltam elsőre, nincs is ezzel gond, a H-alfa szettnél is a 150-es refraktoron a lencse előtt ERF van. Bevillant, hogy azért a Nátrium-vonal hullámhossza (589nm) máshol van a H-alfáéhoz (656nm) képest, de remélve hogy a Baader ERF szélesebb szűrő, nem fog kilógni az áteresztéséből. Persze mikor máskor, mint rendelés és vétel után jóval, ránéztem weben a Baader ERF áteresztésére, nem örültem mikor kiderült, hogy vak az ERF a nátrtium-vonalon, levág. Célzottan keresve erre a problémára, ráleltem, hogy a Daystar (is) kínál "sárga" ERF szűrőt, éppen ehhez az alkalmazáshoz. Ezt nem fogom persze megvenni 150-es apertúrához, marad a bátorság, nem lesz ERF a Sodium szűrő előtt. Marad a blokkszűrő, bár tapasztalatom emögött még a fókuszált fény elég meleg lesz, de szerintem fog működni ERF élkül is a rendszer, bízom abban, hogy a gyártó kissé "túllőte" a biztonsági faktorokat ajánlásoknál. Ennek a Quark szűrőnek a kezdő lencséje, a telecentrikus barlow első tagja komoly ezüst bevonatot kapott, ha 80-as átmérőnél működik akár blokkszűrő nélkül is, talán nem lesz vele baj a 150-nél sem. Majd a kamera hőmérséklete utalhat erre, következő alkalommal már remélem ez a teszt is jó eredménnyel zárul. 

 • Még egy érdekes dolog. A Baader dupla sztekkelt Solar Continuum szűrője alapján azt gondoltam, hogy figyelembe véve a kamera érzékenységét, könnyen elérhető lesz az 5ms körüli expóidő. A pluszban a fényútba helyezett 2.5x-es barlow ezen nem segített sokat, nagyon magasra emelt gain-el (367 - 91%) fenti kép kockáit 3,53 ms-es expóidőkkel tudtam fotózni. Ezért is talán a zajos kép, de az expóidőnek is használni fog a nagyobb átmérő, 1500-as távcső fókusz melett az eredő fókusz már 6000mm lesz, annál biztosan nem kell a plusz külső barlow lencsét erőltetni. 

Vissza