• Napunk kromoszférája és egy protuberancia

 • 2019. június 10.
 • Úgy ahogy a mélyég észlelésemnek, a Nap H-alfa naptávcsöves észlelésnek is valahol tavaly októberben lett időszakosan vége. Utóbbinak van mondjuk technikai oka is, a H-alfa naptávcsőben lévő etalonokat próbálom a belső páralecsapódástól óvni, ezért amikor a hidegebb éjszakák eljönnek, inkább leszerelem a Lunt60-Daystar Quark dupla sztekkes kombót a 150-es lencsés távcső végéről, és afféle téli álomra mennek a szoba állandó melegébe. Az mondjuk más kérdés, hogy voltak idén múlt hónapban is nagyobb napfoltok és szép morfológiájú aktív területek, de szabadidő hiány miatt azok kimaradtak saját észlelés tablóról. 

 • GONG hálózat ausztráliai naptávcső képe
 • Tegnap akadt idő és felhőtlen ég is ahhoz, hogy megnézzem mi is történik a Napon. A GONG hálózat képét szoktam elsőként megnézni, mire lehet számítani majd saját észlelésnél, hol vannak aktív területek, protuberanciák. Látható a képen, hogy nagyobb aktív területek nincsenek, az elforgó napfoltoknak nyoma sincs jelenleg, kisebb filamentek látszanak csak (képen a Nap felszínén sötétebb pamacsok, aktívabb területek a kromoszférában). 

 • Célba vettem tehát a "semmit", de a Napon bármikor lehet gyönyörű morfológiát látni bárhol, csak kellően keskeny áteresztésű szűrőrendszer kell hozzá, és elég hosszú fókusz, hogy felbontásunk is legyen. A fenti képen középen látható egy nagyobb terület, melyen azért látszik bonyolultabb morfolgógia, de ehhez az én látómezőm túl kicsi, a naptávcsövem a részletek megörökítésére készült. Végigjárva a Nap felszínét, jobban mondva kromoszférájának felénk eső területét végül is úgy döntöttem, célpont lesz a "semmi de bárhol", és a GONG képen jobb oldalon látszó "pamacs", a kis filament. 

 • Nap felszín
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark
  Expóidő:45sec
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 2x Powermate
  Készült:2019-06-09 08:52 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Meg kell hagyni, ha Napunkon nincs nagyobb katív esemény, a kromoszféra akkor is gyönyörű. A légköri nyugodtság nem volt éppen jónak mondható, webes térképek szerint a légköri áramlások hoztak is fölénk délről port bőséggel, de a Nap győz, még ha hullámzó és életlen képpel is, de akkor is megmutatja magát... A képen látható morfológiát mutat a Napunk bármikor a felszínén, összetett mozgolódás a mágneses mezőben mindenütt jelen van a kromoszférában. A GONG képen tehát ezt a formációt bármennyire is keressük, szerintem képtelenség rátalálni. 

 • Nap felszín - filament
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark
  Expóidő:45sec
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 2x Powermate
  Készült:2019-06-09 08:54 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A GONG képen jobb oldalon látható filament csomó, saját távcsővel. Nem volt nehéz rátalálni az alap kavalkádban. Látható a képen, kellően nyújtott fókusszal és keskeny szűrővel már nem is egy foltnak látszik, inkább afféle sötétebb régió, mely a kromoszféra környezet kusza erővonalaiban alkot csomót. A filament erővonalait is szépen lehet bontani. 

 • Az előző terület az ausztráliai GONG hálózat képén - csak a pontosság kedvéért... 

 • Körbenézve a korongon egy szebb protuberncia látszott, ez is eléggé halványan, legalábbis azon a középhullámhossz tartományon, melyre a H-alfa szűrőrendszer be volt állítva. Már az összepakolás volt javában, mikor beugrott, igazán hangolhattam volna az etalonokon, lett volna biztosan az a beállítás, melyen fényesebben látszik ez a protuberancia. 

 • Protuberancia
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark
  Expóidő:51sec
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 2x Powermate
  Készült:2019-06-09 08:58 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Még akkor élőképen nem is tűnt fel, csak később a kidolgozás közben láttam meg, a bal oldali felemelkedő anyagcsomó mintha a levegőben lógna. Visszagondolva, nem sűrűn látok effél morfológiát. Persze ha jobban belegondolunk, szerintem nem sok értelme lenne annak, hogy egy anyagcsomó ennyire vonalmentén szakadna le a Napból, ez valószínűleg az etalon beálíltás miatt látszik így. Szerintem egy jó élő példája ez annak, hogy a jól keskenyre hangolt H-alfa szűrő nem éppen a legideálisabb, mikor protuberancia a célpont. Arról lehet szó, hogy ennél az anyag mozgásának ott alsó részen olyan a sebesség iránya, hogy az X középhullámhosszra hangolt rendszerben nem is látszik. Ugyanezt a protuberanciát 1-1.5 Angström széles áteresztésű szűrővel fotózva lehet ez már nem is ilyen hiányosan látszana. 

Vissza