• Ködök a Hattyúban

 • 2020. január 3.
 • NGC6871 környéke
  Cygnus
  Távolság:3-5000 fényév
  Optika:4db Sigma 150 EX DG APO objektív
  Kamera:2db Canon EOS100D (átalakított) 2db Canon EOS600D
  Szűrők:Hutech IDAS clip, Astronomik L clip
  Expóidő:3 óra
  Egyéb eszközök:SkyWatcher AZEQ5, Mgen-9x50,
  Készült:Győrújbarát
  Helyszín:2019-06-28
 • Az ég alatti idő 3 óra, de azért van benne bőséggel expo: RGB-92x4perc, L-92x4perc. Ez az elvitathatatlan előnye a quadoklinak, a sok objektíves szettemnek. A mono kamerák a sima L szűrőkkel sokat adnak a részletekhez, a finomsághoz 150mm-en fotózva, talán a halványabb porködök utólagos kidolgozásához is. 

 • A 8.5°x5.6°-os látómezőben nagyon sok objektum látható, sok katalogizált sötétköd, több nyílthalmaz. A kép közepén látható E-betű formájú sötétköd például a Barnard 147, a mellette balra látható fényesebb csillagok csoportja az NGC6871 nyílthalmaz. Bal oldali lenti sarok környékén látható a Sarló-köd, a kép közepén felül a fényesebb vörös hidrogén köd a Sharpless 101, fantázianéven Tulipán-köd. 

 • Kétszer volt már alkalmam Horváth Attilánál (Hozé) ezen a hosszú hétvégén részt venni, mindkét alkalommal elsőre csak letapadtam a számomra fantasztikus ottani égminőségen. Így volt ez persze most is, első körben nem is akartam semmiféle képalkotó szettet vinni, talán több mint egy évig állt csak ez előtt a quadokli is. Készületlen volt az eszközpark is, de ez egy hálás szett, efféle kitelepülős igénytelen, a szó jó értelmében. A témaválasztás is eléggé hirtelen volt, készületlen, de hát annyi baj legyen, a Tejút kavalkádban szerencsére mindenhol van izgalmas látnivaló, itt a Hattyú csillagkép ezen részén is akad bőven. Ezúton is köszönet Hozénak a meghívásért, a résztvevő hobbitársaknak pedig a jó hangulatért!

Vissza