• AR12759

 • 2020. április 5.
 • A héten követtem én is a megjelent apró Napfoltot, talán csoportnak is lehetne nevezni. Végre eljött a hétvége, lett arra elég idő, hogy a téli üzemre szétszedett H-alfa feltét újra a 150-es refraktor mögé kerüljön, és magam is lássam a csoportot, az ezt övező mágneses vonalak morfológiáját. Ugyan a napfoltnak már én úgy látom nyoma sincs, nincs umbra és penumbra, de a helyükön még ott fordozódnak az erővonalak. 

 • AR12759
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt 60 PT, Daystar Quark
  Expóidő:44.2 sec
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 2x Powermate
  Készült:2020-04-05 12:23 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Az aktív területen még vannak forró pontok, látványos filamentek. Elég nehezen találtam meg 10x sebességen pásztázva a Nap felszínét. Nem néztem meg ma a GONG hálózat Ha-képeit, így én napfoltokra számítottam. Sebaj, az, ami a helyén látszik, így is nagyon szép morfológia. 

 • Protuberanciák
  Optika:150/1500 refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt 60 PT, Daystar Quark
  Egyéb eszközök:Stabi2proto-FS2, Lunt LSPC-1, Televue 2x Powermate
  Készült:2020-04-05 12:37 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Az észlelés idejében több kisebb protuberancia látszott a korong szélén. A fenti képen a két legnagyobb. A bal oldali érdekessége, hogy ahhoz képest, hogy extra halvány volt, szép szálas morfológia látszik benne. A kamerát 2x binnelve használva is teljesen, majdnem háttér fényesedésig fel kellett emelni a gain és expóidőket. 

 • GONG hálózat archív képe
 • A két fentebbi protuberancia karikázva a GONG egyik távcsövének képén. Ezen is jól látszik, bal oldalon, mennyire halvány a fentebbi képen említett protuberancia. 

 • AR12759 - nagyobb nyújtással
  Készült:2020-04-05 13:38 UT
 • Próbálkoztam extrább nyújtással, alapesetben a Quark szűrő előtt egy 2X PowerMate van a rendszerben, ezt kicseréltem 4X-re. Sajnos az eredmény nem lett túl szép, ehhez jobb légköri nyugodtság kellene, no meg nem beszélve arról, egy lépéssel nagyobb pixelméretű kamera. 14.46ms-es expókkal készült a kép, míg 2X nyújtással a megfelelő fényességhez 5ms elegendő. Jelentős eltérés. A tesztre inkább csak azért került sor, észrevettem, hogy a fényútban valami nem jól áll, az ún. hot spot, a keskeny áteresztés, egyenes fényút közepe nem a LM közepén van. Ennek okát nem találtam meg állítgatva menet közben, pedig muszáj lesz a jó eredményhez. A 4x kitérő után ismét visszakerül majd a 2x nyújtó, így is elég részletes a LM-ben lévő H-alfa morfológia. Nem mellékesen, majdnem úgy látom, hogy a keskeny áteresztés középhullámhossza mintha a nagyobb nyújtóval nem is ott lenne teljesen mint a 2X alap konfig esetén... 

Vissza