• Írisz-köd és környező sötétködök

 • 2020. December 28
 • Írisz-köd
  Cepheus
  Távolság:1300 fényév
  Optika:4db párhuzamosan szerelt Sigma 150 EX DG APO objek
  Kamera:2xCanon EOS100D (átalakított) és 2xCanon EOS600D
  Szűrők:Hutech IDAS clip, Astronomik L clip
  Expóidő:1.93 óra
  Egyéb eszközök:Skywatcher AZEQ-5, Mgen-9x50
  Készült:2019-06-27
  Helyszín:Győrújbarát
 • Az ég alatti effektív idő nagyságrendben 2 óra volt, de mivel a 4 objektív a 4 fényképezőgéppel párhuzamosan van szerelve, így 8 órányi expóidőnek felel meg ami a képen látszik. A két 100D-vel a színi információkat rögzítettem, ezek Luminance csatornája is némiképp hozzáadódik a két 600D monokróm szenzoros géppel készített L-szűrős anyagokéhoz. 

 • A végeredményt elnézve azért az f5.6-ra rekeszelt objektívekkel igazán lehetett volna többet, akár 6 vagy 8 perceket is exponálni, az Írisz-köd körüli sötétködös, porködös régió ebben a kb. 6x9 fokos látómezőben sokkal jobban látható lenne. Igazából többet vártam volna ennyi expóból, erről az égi környékről, de mivel ez is egy úgymond rögtönzött fotózás volt a quadoklival, annyira nem is néztem komolyabban kép infókat. Ahogy ezzel a szettel a fotózást szoktam csinálni, goto-korrekció-fókuszálás-katt. Sajnos a széli fényesebb csillagokra ráült a monokróm szenzor-L szűrő kettős - számomra még mindig rejtélyes - elhúzó artifaktja, de eltűntetni nem akartam, ha ez így csillan, akkor maradjon. 

 • A kidolgozással sokat vártam, na nem mintha nem lettem volna kíváncsi az eredményre, de ezen nyersanyag mellett a csillagdákban készült pár anyaghoz sem jutottam oda. Most, hogy 2020-ban elérkezett a pihenés, évzárás időszaka, talán több idő jutott (a semmitől) ismét a hobbira, ha már felhős idő van, legalább a képek kidolgozására. Ismét legalább rájöttem, hogy mennyire el is lehet felejteni a képkidolgozást...

  Jó emlékű fotózás volt ez a Győrújbaráti, Horváth Attila jóvoltából ismét alkalmam nyílhatott egy egészen jó, sötét ég alatt fotózásra, nem mellékesen egy nagyszerű társaságban. 

Vissza