• M85, NGC4394 páros

 • 2021. március 14.
 • Majdnem egy évvel ezelőtt készültek a galaxispáros ég alatti képei. Idő közben a 458-as newton asztrográfomat lecseréltem egy 400mm-es RC-re, mechanika is más lett alatta. A készítéshez mostmár nem a MaximDL-t használom, hanem a Sequence Generator-t. Szóval minden megváltozott, két cél mentén került az előzőnél kisebb átmérő, rosszabb fényerő kiválasztásra, egyrészt minél hosszabb fókusztávon fotózásra vágytam mindig is, másrészt a csillagda belső dimenzióiban nem volt kompromisszum mentes a 458-as newton használata. Persze minden fejlesztés várt vagy nem várt bajokkal jár, itt is megvoltak, megvannak ezek. Látható lesz sorjában az oldalon, hogy van még mit barkácsolni ezen a távcsövön, hogy minél használhatóbb, pontosabb legyen. 

 • M85, NGC4394
  Coma Berenices
  Optika:GSO 406/3250 RC
  Kamera:Atik 11000 mono CCD
  Szűrők:Baader L
  Expóidő:2 óra
  Egyéb eszközök:SkyWatcher EQ8-RH PRO, TS RC 0.8x korrektor, StarLight SXV-AO-LF, Atik EFW-3, Lodestar X2, OAG
  Készült:2020-05-21 21:06-23:11 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Az M85 (képen felül) látszó átmérője 6.9x5.4 ívperc, távolsága 58 millió fényév. A spirálgalaxis átmérője 116.200 fényév, a saját galaxisunk méretéhez hasonló tartomány. Az NGC4394 látszó mérete 3.5x3.3 ívperc, távolsága tőlünk 80 millió fényév, átmérője 81.100 fényév. Az M85, képen jobb oldalán látható szélén látszik egy apró galaxis (PGC40512), előtétgalaxis, távolsága 43 millió fényév, átmérője mindössze 6.300 fényév. Az univerzum érdekes skálái... Ugyan a PGC40512 távolabb van az M85 galaxistól, de webes leírások szerint kölcsönhatásban lehetnek. 

  Az M85-NGC4394 fizikai párt alkot, távolságukat tekintve közel vannak egymáshoz, és távolodási sebességük is hasonló. Webes forrás szerint az M85 elliptikus galaxis 4-7 milliárd évvel ezelőtt fúzionált egy másik galaxissal. Erre a külső szerkezete alapján lehet esetleg gondolni. A galaxist többnyire idős csillagok alkotják, fiatal, 3 milliárd éves csillagok egyedül központi régiójában vannak. 

 • Az új távcső-mechanika páros beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ár azt is meg kell említeni, tavaly máus óta nem használtam még. Egyrészt a szabadidőt egészen más irányban használtam ki, másrészt valahogy figyelmem a mélyégtől kissé jobban a Napfotózás felé kanyarodott el. Idénre persze más terveim vannak, többek között a régi képek kidolgozása mellett ennek az RC-nek is meg kell oldani pár problémáját, és már mehet is az éjjeli fotonvadászat. Az RC még reduktorral is 2600mm fókusszal dolgozik, ehhez a főkamerám pixelmérete egészen jó, a fényútban pedig ott az aktív optika, mellyel pontosabban lehet korrigálni a vezetéshez szükséges apró mozgatásokat. Az M85 fotón keresztül látom, hogy negyed órás expók alá nem igazán érdemes menni, a 6,4-es fényerővel a mélyebb részletek eléréséig hoszan kell exponálni. A 8db nyerskép sztekkelése után ez a kép fogadott: 

 • 400mm-es GSO RC leképezése
 • Úgy összefoglalva, azért van baj... Legalábbis feldolgozás szempontjából, azért jól látszik, hogy flat korrekció után is maradtak olyan árnyak a képen, melyek a defektes optikai útból kerültek a felvételre. A végleges képen tehát van bőséggel utómunka, töbféle szintetikus flat korrekció. ezek okainak megszűntetésén dolgoznom kell még, valószínűleg a kihuzat belső csöve nem elég hosszú, az első tükör mellett fény kerülhet a szenzorra, és csak remélni merem, hogy nem kell a korrektor belsejét mattítani, bár ennek is nyoma van a képen sajnos. Nos, majd mindent óvattal... 

 • Látszik is a képen a kicsit izzadságos utómunka eredménye, de majd lesz ez jobb is. Minden esetre magával a rendszerrel meg vagyok elégedve, mindkét célomat elértem az újítással. A szoftveres oldal talán egyszerűbebn kezelhető mint az előző, az RC majd megkapja azokat a kis javításokat, melyek után már nem lesz tele a korrigált nyers összeadott kép mindenféle reflekszióval. Amit nagyon jó cserének érzek, az a mechanika csere. Ez a SkyWatcher EQ8 nagyon jól teszi a dolgát, a távcső tömege magában 42kg, a még ráaggatott egyebek biztosan 4-5kg-ot még nyomnak. 

 • Kisbolygó haladt el éppen az M85 előtt • .

 • Utólag a feldolgozáskor láttam meg, hogy az M85 bal felső részén mintha egy jet szerű alakzat látszódna. Ez persze így nincs a galaxisok külső részében, sejtettem, hogy egy fényesebb kisbolygó útja látszik majd. Az önálló képekből animációt készítve jól látható is. Utólag nem foglalkoztam már az azonosításával, maradt a dizájn animáció. 

Vissza