• Április végi Napfoltok és aktív régiók

 • 2021. április 24.
 • GONG hálózat - Learmonth képe
 • Bal oldalon az AR12818, jobb oldalon az AR12816 aktív régiók láthatóak a Nap déli részén. 

 • Kora délelőtt felhőmentes, tiszta idő ígérkezett, a GONG képére keresve láttam, vannak végre kiterjedtebb aktív régiók a Napunkon. A naptávcső még téliesített állapotban pihent, így gyorsan összeszereltem a H-alfa feltétet a refraktor kihuzatának helyére. A napokban láttam már, hogy nagyobb foltok, aktív régiók vannak a Napon, fotós kollégák a felhőkkel dacolva, de sorra osztották meg a fotókat. Ki szerettem volna már próbálni egy friss ötletemet, nem 50-60 másodperc hosszú, sok kockából álló videókat rögzítek, hanem 10-15 másodperceseket, és abból leválogatom a legjobb pillanatnyi légköri nyugodtságú rövid részeket. 

 • Eddigiekben általában 50s hosszú videókból dolgoztam, az egyes kockák expóideje átlag 5-6 ms. A készített 4-5000 képkockából a legjobb max. 200db-ot sztekkeltem, ebből lettek a kész Nap-képek. Azt viszont rendre láttam, hogy a nagyobb nagyításon akár 10s alatt is képes a morfológia megváltozni, még ha csak minimális mértékben is. Gondoltam viszont, hogy amikor ilyen képeket rakunk egymásra, és esetleg a képek egy egy percnyi videó valamely kockái, az élességet, az apróbb részletek élességét ronthatjha az, ha az adott morfológia már eleve elmozdult ez idő alatt. Innét az ötlet, 10s körüli videókat rögzítettem ma, és ezekből csak a legjobb 20-30 kockát használtam fel a végleges képhez, természetesen azon videóból, mely a legjobb minőségű, leginkább nincs a rossz légköri nyugodtság miatt elhomályosulva. Az átlagosan 1 perces eddigi videók során nagyon látszott a hullámzó légköri seeing, egy videón belül akár tíz nyugodtabb, és ugyanígy teljesen homályos időszak látható. Íme a végeredmények: 

 • AR12818
  Optika:150/1500 Diverse refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark Ha
  Expóidő:23x6.307ms
  Egyéb eszközök:Stabi2Proto, Lunt LSPC-1, Televue Powermate 2x
  Készült:2021.04.24 07:43 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Két foltból álló aktív régió, melynél a fő érdekesség a bal oldalon látszó folt körüli határozott fényes felfénylés. Már a felvételek készítésénél is láttam, hogy mini-flerek látszanak ebben a foltban, ezek az ún. Ellerman bombák. Amelyek ilyen középhullámhosszon látszanak, már a kromoszféra tetejéig nyúltak fel. Be is ugrott egy régi kedvenc észlelésem, az Ellerman bombák fotózása, de erről majd egy másik cikkben igazán részletesen lesznek információk. 

 • AR12816
  Optika:150/1500 Diverse refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark Ha
  Expóidő:20x7.301ms
  Egyéb eszközök:Stabi2Proto, Lunt LSPC-1, Televue Powermate 2x
  Készült:2021.04.21. 07:48 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A Napon látszó másik nagyobb aktív régió. Borzasztóan tetszenek ezek az apróbb morfológiák, melyek ezen a területen látszanak. Ebben nem látszik folt, egy megszűnőben lévő Napfolt nyoma a koromszféra aktivitása. 

 • Magam részéről úgy látom, egészen bejött ez a fajta, számomra új alapanyag készítési mód, a feldolgozás során ugyan eléggé unalmas a sok videó leválogatása, de ami a végeredményt illeti, eddigi tapasztalataim alapján, sikerült a részletekre jól rámenni. Valószínűleg ezt a módszert fogom erőltetni még jópár következő Nap-észlelésnél is. 

 • Készítettem még nagyon sok videót, melyek témája a kromoszféra rétegében való mozgás Doppler-effekt segítségével, illetve az Ellerman bombák nyomába eredtem nagyobb, és kisebb időközökben felvett rövid videókkal. Ezek feldoglozása után kíváncsi leszek, mennyire követhetőek nyomon ezek a tiszavirág élethosszú események majd egy összefoglaló animációban. 

Vissza