• A Nap fotoszférája, célpont a granuláció

 • 2021. május 4.
 • A napokban egy meglévő 250/1200-as SkyWatcher Newton távcső átalakításával foglalkoztam, cél a Nap-fotózásra alkalmassá tétel. Meglévő 150mm-es H-alfa szűrős refraktoromat elég nehézkes átszerelni a Nap kontinuum fotózására, egy ötlettől vezérelve gondoltam némi átalakítással a 250mm-es tükrös távcsövemet alakítom ki erre a célra. A fotoszférára fotózva eddig is a Baader dupla sztekkelt Solar Continuum szűrőt használtam kamera előtt, a nagy nagyítások szerelmese vagyok ebben a hobbiban, ehhez sok fényre, jó optikai felbontásra van szükség. A távcső átalakításról és a végeredményről a felszerelések menüpontba készül egy cikk, itt most nézzük csak az első kapkodós képi eredményeket. 

 • Nap fotoszféra - granulák
  Optika:250/1200 átalakított Newton naptávcső
  Kamera:ASI174MM
  Szűrők:Baader Solar Continuum (DS)
  Expóidő:1.445ms (gain:43)
  Egyéb eszközök:Skywatcher AZEQ-6, Televue Powermate 5x
  Készült:2021-05-04 09:28 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A képet direkt keményebb kontrasztúra dolgoztam ki, nincs sajnos napfolt jelenleg Napunkon, így a lényeges a granuláció minél jobb látványa. A felvétel 4177 kockából álló videóból a leválogatott legjobb 120 kocka. Nagyon hullámzó seeing mellett készült a videó, minimális időm volt csak a napi elfogaltság mellett kipróbálni az első tesztfelvételeket. 100-as gamma értéket állítottam be, a granuláció gamma korrekció nélkül még fókuszáláskor sem látszott egyértelműen, majd a gamma értéke itt is maradt. Ha a látómezőben a kis kontrasztú részleteket jobban el akarjuk küöníteni egymástól, ez így helyen is van, valószínűleg ha adandó alkalommal napfolt lesz a célpont, akkor azt 50-es gamma érték mellett lesz jó készíteni, a kontrasztot pedig utólag emelni. Majd kiderül. 

 • Nap fotoszféra - granulák
  Optika:250/1200 átalakított Newton naptávcső
  Kamera:ASI174MM
  Szűrők:Baader Solar Continuum (DS)
  Expóidő:1.445ms (gain:43)
  Egyéb eszközök:Skywatcher AZEQ-6, Televue Powermate 5x
  Készült:2021-05-04 09:29 UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • Még ha nagyon hasonló is a két kép, más látómezőről készültek. Valahol a látszó Napkorong közepén, a korong széle felé haladva a granuláció egyre inkább kisebb szögben látszik, ez nagyban rontja a kontrasztot. Mindkét képek teljes méretben érdemes nézni, kisképben nem látszanak az apró granulák. 

 • Mindkét kép 5-szörös nyújtással, 6 méteres effektív fókusszal készült. Érzek még felbontóképességet ettől jobbat is az optikában, legközelebb kisebb pixelméretű kamerával is megpróbálok felvételeket készíteni. Amire alapvetően kíváncsi voltam a tesztfelvételekkel, azokra megkaptam a választ. 5x nyújtás, és 8nm széles szűrővel használva, a kívánt 540nm-en kellő részletességű képet kaptam, nagyon rövid expóidők mellett, alacsony kamera erősítéssel. A kellő részletességet nagyjából úgy értem, ez az eredmény, nem is tökéletesen beállított távcsővel, csak úgy 1-1 videóból nekem jó eredménynek számít. A két bevonatlan tükör által alkotott kép tekintve a 6 méteres fókuszt számomra a kívánt célt adja. Elképzelhetőnek tartom, hogy még a most használt kameránál jobb felbontású kamerával mégtöbb részletet fogok tudni megörökíteni, de ezt remélem már nem - idézőjelben - sima granulációs mezőn, hanem valami szép nagy napfolton fogom. Benne volt az átalakításban, hogy nem fog valamiért jól működni, nem fog jobb képet adni a 150-es refraktoromnál, de azt hiszem nyugtázhatom, megérte a newton távcső átfaragása, sok lehetőség van még ebben az optikában. Mivel tisztán tükrös rendszer, más hullámhosszokon is fogok vele kísérletezni, nagyon érdekel a 800nm feletti tartományban, a közeli infrában látható, jobban mondva fotózható morfológia is. 

Vissza